NRK Meny
Normal

Dette ansiktet er 3300 år gammelt

Israelske arkeologer fant en egyptisk sarkofag ved en tilfeldighet.

Mideast Israel Sarcophagus

– Et vakkert ansikt. Veldig fredfylt, sier egyptolog Edwin van den Brink ved den israelske Riksantikvaren.

Foto: Uncredited / Ap

Eksperter fra Israels riksantikvar presenterte i går en nyfunnet, egyptisk sarkofag, skriver Huffington Post.

Det er første gang på femti år at en egyptisk sarkofag er funnet i landet, og den tilhørte trolig en lokal, kanaanittisk skatteinnkrever som arbeidet i farao Seti 1.s tjeneste.

Funnet ved en tilfeldighet

Funnet ble gjort i Jezreeldalen nord for Vestbredden, og det kom som en tilfeldighet. Israels statlige naturgasselskap kalte rutinemessig inn arkeologer før de la ned gassrør i området.

De gravde ut et område som bare målte fem ganger fem meter, men det var likevel nok til å finne sarkofagen, signetringen og levningene etter fire mennesker.

I Moses' tid

Funnet går rett inn i bibelhistorien, for det er rundt disse tider at Moses angivelig ledet israelittene ut av Egypt, og dermed grunnla den jødiske nasjonen. Seti 1. var far av Ramses 2. som ofte antas å ha vært faraoen under den i Bibelen store utvandringen fra Egypt.

Ved siden av sarkofagen fant arkeologene en signetring, en ring inngravert med en skarabé - en bille - og navnet til Seti 1. Faraoen regjerte rundt 1300 f. Kr, og erobret funnstedet i løpet av sin regjeringstid.

Arkeologene vil nå gjennomføre DNA-testing på levningene i sarkofagen for å fastslå hvorvidt mannen i kista var egyptisk eller kanaanittisk. Svaret kan gi ny kunnskap til hvordan området ble styrt i faraoenes tid.

Mideast Israel Sarcophagus

Denne ringen ble funnet ved siden av sarkofagen. Det er farao Seti 1.s symbol, innkapslet i gull.

Foto: Uncredited / Ap