Vi bruker antibakterielle midler som aldri før. Enten det er i oppvasken, på toalettet eller i tannpussen er det en sterk økning i bruken av slike rengjøringsmidler. Men nå slår forskerne alarm.
-Vi skulle ønske at færre brukte desinfiseringsmidler i den private husholdningen. Vår erfaring er at folk bruker midlet galt slik at bakteriene blir resistente, sier Solveig Langsrud, en av Norges fremste eksperter på desinfeksjonsmidler og resistens.
Tilpasningsdyktige
Bakterier er tilpasningsdyktige og kan relativt raskt utvikle metoder for å motstå et rengjøringsmiddel. Dette kan de gjøre ved å skille ut slim som forhindrer desinfeksjonsmidlet å komme til, utvikle et pumpesystem som pumper ut midlet eller rett og slett bare bryte ned desinfeksjonsmidlet og bruke det som næring.
Ved Matforsk har de i flere år arbeidet med denne problematikken opp i mot næringsmiddelindustrien.
-Enkelte bedrifter slurver med rengjøringen, men fordelen er at vi tross alt har en viss kontroll med deres bruk av rengjøringsmidler. Problemet er når alle hjemme skal starte sin egen lille private bakteriekrig, sier Langsrud.
Genetisk kobling
For å forstå mer av hvordan bakteriene utvikler resistens, har Matforsk undersøkt arvemassen hos flere bakterier.
Solveig Laugsrud
–Vi har hos noen bakterier funnet at genene som koder for resistens mot desinfeksjonsmidler, er tett koblet opp mot resistens mot antibiotika. Denne koblingen nedarves samtidig. Genene sitter på genetiske overførbare elementer slik at disse egenskapene kan overføres til andre bakterier, sier Langsrud.
Antibiotikaresistente gener
Konsekvensen av dette kan bli at man får en økt spredning av antibiotikaresistente gener. Hvis disse genene blir spredt til sykdomsfremkallende bakterier, vil en eventuell antibiotikakur ikke virke.
–Ja, i verste fall vil man ikke klare å kvitte seg med smitten fra overflatene fordi man har desinfeksjonsmiddelresistens. Samtidig vil man heller ikke klare å kurere sykdommer som disse bakteriene har forårsaket fordi de er antibiotikaresistente.
Listeria monocythogenes
Det er særlig de bakteriene som ødelegger maten som er flinke til å utvikle resistens, men den bakterien som forskerne frykter, er Listeria monocythogenes – en bakterie som kan forårsake abort og sykdommer som hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.
Skift desinfeksjonsmiddel
Langsrud anbefaler deg og meg å bytte ut det antibakterielle middelet med vanlig rengjøringsmiddel.
-Vanlig vask tar knekken på 99,9% av alle bakterier. Hvis du må bruke desinfeksjonsmiddel, bør du da bytte middel med jevne mellomrom. Da vil bakteriene ha en mindre sjanse til å utvikle resistens, sier Langsrud.
Av Eiliv Flakne,
Schrödingers katt torsdag 29. august kl. 19.30