Derfor står USA i brann

En oversikt fra NASA viser hvordan brannene herjer USA. Lite snø og høye temperaturer har ført til at store deler av landet er truet av brann.

USA rammes av noen av de verste skogbrannene i landets historie. Enorme områder er til nå truet av flammene og rundt 36 000 mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine.

Brannen i Waldo Canyon i Colorado har fått mest oppmerksomhet etter at den spredde seg til Colorado Springs og truet hundrevis av hjem. Samtidig herjer flammene i Utah, Wyoming, Montana, New Mexico og Arizona.

– Faren er ikke over

Fredag morgen norsk tid gjorde fordelaktige værforhold sitt til at mange kunne flytte inn i husene sine i Colorado Springs igjen.

– Vi er på riktig vei, men faren er langt fra over, sier Bret Waters, direktør for krisehåndteringssenteret i Colorado, til Washington Post.

På dette tidspunktet skal 346 hjem ha brent ned, og én person ha blitt drept i Colorados nest største by ifølge Denver Post. 10 personer er fortsatt savnet.

Barack Obama drar i dag til det brannherja området for å ta skadene i nærmere øyensyn og takke de som har hjulpet til, ifølge Det hvite hus.

– Dette setter vi stor pris på. Om ikke annet så hjelper det oss til å forstå at dette berører hele nasjonen, og at mennesker i hele USA føler med alle de som har mista hjemmene sine. Og jeg kommer til å spørre etter penger, sier borgermester Steve Bach til CNN.

Varmemålinger fra sattellitt

Mangel på snø i vinter og en varm sommer har ført til at vegetasjonen nå er knusktørr. Det skal svært lite til for å sette i gang en storbrann, så derfor har det vært branntilløp over store geografiske områder den siste tiden.

NASA brukt data fra Terra-satellitten og laget et kart som viser områder der det forekommer høye temperaturer. Målingene er gjort fra 17. til 24. juni, og områder hvor temperaturene er varmere enn gjennomsnittet vises i rødt.

Brann i Colorado

Brannen i Colorado har ført til store evakueringer av befolkningen.

Foto: Bryan Oller / Ap

Normale temperaturer vises i hvitt, mens områder der det er kjøligere enn på samme tid i fjor, vises i blått. Colorado vises med de største varmeutslagene etter at åtte store skogbranner har vært i aktivitet de siste par ukene.

Wyoming og Utah har også hatt uvanlig høye temperaturer, og ni store branner har herjet den siste tiden.

Luftforsvaret er hentet inn for å bekjempe en rekke skogsbranner i den amerikanske delstaten Colorado. 32.000 mennesker er allerede evakuert, og brannen har ødelagt flere hus.

Branner i Colorado

Spår flere branner

Målingene er utført på overflaten av bakken, og satellittbildene gir en oversikt over hvor det er varmest. Veier, hustak og ørkensand absorberer varmen og er eksempler på ting som kan være med på å øke temperaturen, og dette er grunnen til at en slik temperaturmåling ofte ligger høyere enn luftmåling.

NASA skriver at varmebølgen kommer som følge av global oppvarming og at slike ekstreme temperaturer bare vil bli mer og mer vanlig. Dermed vil også skogbranner være et overhengende problem i fremtiden også.