Det er ganske frustrerende. Du spiser ikke mer enn du har gjort tidligere, og gjennomfører dine faste treningsøkter. Likevel kryper kiloene på, i takt med alderen.
Vi vet at forbrenningen vår endrer seg ved aldring, og at en legger på seg lettere.
Nå har svenske og franske forskere oppdaget det de tror er en viktig årsak til at mange av oss blir tyngre.
Ifølge Peter Arner, professor ved Karolinska institutet, har vi god grunn til å slutte å være så strenge med oss selv når buksene strammer. De finurlige prosessene i kroppen vår endres i takt med alderen - og det kan ikke vi noe for.
Bruker mindre fett
I over 13 år har Arner og hans kollegaer studerte fettvevet til 54 menn og kvinner. I denne perioden var det noen som gikk opp, noen ned og noen holdt vekta.
Gjennom analyser av fettstoffene i fettcellene, de såkalte lipidene, så forskerne det samme hos alle. Omsetningen av fettet gikk ned med alderen.
FETTCELLER: De deltagerne som ikke kompenserte for endringene i fettcellene med lavere kaloriinntak eller trening, økte vekta med 20 prosent i gjennomsnitt.
Foto: selvanegra / Getty Images/iStockphotoKroppens evne til å lagre og fjerne lipidene, altså fettstoffer i fettcellene, er en viktig prosess som styrer hvor mye fett vi har på kroppen.
Uforskyldt feit og grå
Forskerne så at kroppen ved aldring tar opp fettet slik den har gjort, men den forbruker mindre. Dermed øker fettet på kroppen.
– Fettvevet styrer dette uavhengig av andre faktorer, forteller Arner.
Dette skjer ved aldring, og er noe vi ikke rår over.
– Du tenker ikke at det er kona di sin skyld om hun blir grå i håret. Den samme tankegangen må vi ha når det gjelder vektøkning blant eldre, sier Peter Arner, en av hovedforfatterne bak studien.
Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Medicine.
Viktig kunnskap
– Fedme og sykdommene som følger med har blitt et globalt problem. Derfor har det aldri vært mer relevant å forstå hvordan fettet fungerer, og hvorfor noen har mer fett på kroppen enn andre, sier en av forfatterne bak studien, Kirsty Spalding ved Karolinska institutet.
Siren Nymo har som klinisk ernæringsfysiolog og forsker jobbet lenge med behandling av fedme. Hun sier at det selvfølgelig er mange grunner til at vi legger på oss, blant annet vet vi at mange rører seg mindre når de blir eldre.
– Men når vi forstår mer av hvilke faktorer som styrer vektoppgang, så er det lettere å forstå hvordan man kan holde vekta nede over tid. Det kan ha stor klinisk betydning for behandling av fedme i fremtiden.
NYTT PERSPEKTIV: Siren Nymo er forsker og ernæringsfysiolog ved Helse Nord-Trøndelag og NTNU. Hun mener denne kunnskapen kan ha stor betydning for fremtidens fedmebehandling.
Foto: Kim Goksøyr Strand / Helse Nord-TrøndelagHun mener slik kunnskap også blir viktig i arbeidet med å holde en økende aldrende befolkning friske så lenge som mulig.
Slik vil mange kunne holde seg friske lenger uten livsstilssykdommer som medfører mye lidelse og samfunnsøkonomiske utfordringer.
Så jo, kampen mot kiloene blir for mange tøffere med årene. Det har naturen sørget for. Men i motsetning til grått hår, vet vi at det ikke er gunstig å ha for mye fett på kroppen. Det fine er at vi kan gjøre noe med det.
– For å øke fettforbrenningen og holde vekten over tid kan vi spise mindre eller røre oss mer, sier Siren Nymo.