Avslører Oseberg-kvinnens død

Nå vet forskerne hvorfor den ene Oseberg-kvinnen døde, og funnene svekker myten om at hun er Dronning Åsa.

Skjelett fra Oseberg
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Da Oseberghaugen ble åpnet i 1904, gjorde arkeologene sensasjonelle funn. I tillegg til det flotte Osebergskipet, oppdaget de skjelettene av to kvinner. De ble tatt vare på, undersøkt og senere lagt tilbake i haugen.

LES: Uskadd ut av kisten

Sist høst fikk forskerne igjen tillatelse til å undersøke de to, og nå er den eldste av de to kvinnene gjenstand for ny begeistring fra forskere.

Døde av kreft

Hoftekam fra Oseberg-kvinnen

Hoftekam med sykdomstegn.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Kvinnen, som mange har antatt må være Dronning Åsa, viser seg nemlig å være den første person vi med sikkerhet kan si har dødd av kreft her i landet.

- Vi har funnet fortykninger i beinstrukturen som er forenelig med spredning av kreft til skjelettet, forteller professor i anatomi ved Universitetet i Oslo , Per Holck.

Han tror kvinnen kan ha lidd enten av brystkreft eller av kreft i underlivet og at sykdommen til slutt tok livet av henne.

Alvorlig hormonsykdom

Forskerne mener også at dette ikke er den eneste alvorlige sykdommen kvinnen har lidd av. For en fortykning av pannebeinet viser at hun har hatt en hormonlidelse som trolig har gitt henne kraftig hårvekst og et mannhaftig utseende.

- Kan denne sykdommen ha gjort det vanskelig for henne å bli gravid.

- Helt sikkert er det ikke, men det kan tenkes at hun har hatt problemer med å bli gravid, sier Holck og legger til at vi ikke vet hvor gammel hun var da hun ble rammet av hormonsykdommen.

Eldre enn anslått

Denne nye avsløringen svekker dermed alle myter om at den eldste Oseberg-kvinnen var Dronning Åsa, mor til Halvdan Svarte. Men undersøkelsene utelukker likevel ikke at den storslåtte haugen var en dronninggrav. For undersøkelsene viser også at den yngste av de to, også var godt oppi årene. Hun var trolig et sted mellom 50 og 55 år gammel da hun ble gravlagt. Dermed er hun langt eldre enn tidligere anslag har vist, og det er fullt mulig at hun kan være mor til kongen.

De neste månedene vil Holck og hans team jobbe videre med de to skjelettene, og de forsøker blant annet å DNA-teste kvinnene for å slå fast om de er i slekt om hvor de kommer fra.

HØR INNSLAG FRA VERDT Å VITE: Fant dødsårsak for Oseberg-kvinnen

LES: Dronning Åsa av Oseberg

LES OGSÅ: Tanktester Osebergskipet

Professor Per Holck

Professor Per Holck undersøker skjelettene.

Foto: Ivar Grydeland / NRK