Forskere tilknytta NASAs
-satellitter mener nå å ha funnet en nøkkelårsak til hvorfor oppstår. De har oppdaga et nytt fenomen, verdensommets motstykke til jordskjelv - såkalte romskjelv.Strikkeffekt
Disse oppstår ved at
først strekker jordas magnetfelt så langt ut at det smeller tilbake igjen, noe som kan sammenlignes med en strikk som blir trukket ut for så å slippes.Solvindplasma blir dermed slynget mot jorda i en voldsom fart, før de stopper mot jordas geomagnetiske felt rundt 30 000 km over bakken. Plasmaen setter i gang en reaksjonsprosess - et romskjelv - i magnetfeltet. Dette kan sammenlignes med en sprettballeffekt der plasmaen spretter mot det geomagnetiske feltet helt til energien går over i magnetfeltet.
David Sibeck fra Goddard Space Flight Center forteller til
at de hadde regna med at noe sånn kom til å skje. Det som derimot var overraskende, var konsekvensene av dette.Etter møtet med magnetfeltet danner plasmaen nemlig svære virvelvinder med magnetisk gass.
– Det har blitt målt magnetiske svigninger på bakkestasjoner over hele kloden, på samme måter som seismiske målestasjoner måler jordskjelvaktivitet, forteller Vassilis Angelopoulos fra UCLA som er en av forskningslederne ved THEMIS-prosjektet.
Jordas magnetfelt rister etter romskjelv på en måte som kan minne om jordas bevegelser under et jordskjelv.
Foto: Evgeny PanovNår plasmastrålene når den innerste delen av magnetfeltet, oppstår det motsattgående virvelvinder på hver sin side av strålene.
Denne kombinasjonen av romskjelv og virvelvinder mener forskerne kan ha betydelige konsekvenser på Jorda.
På den ene sida kan det forstyrre radiokommunikasjon og GPSer, og i verste fall kan magnetfeltene den genererer ta ut høyspentnett over store områder.
På den andre sida kan den fylle himmelen med nordlys, både som følge av svigningene i det geomagnetiske feltet og av partikler virvelvindene slynger inn i atmosfæren.
– Tror ikke det er hovedårsaken
Klimaforsker Rasmus Benestad tror ikke den nye teorien viser hovedårsaken til nordlys.
Foto: met.noRasmus Benestad, klimaforsker og fysiker ved
, sier til nrk.no at dette virker plausibelt, men at han likevel ikke tror dette er hovedårsaken til nordlys.– Det kan sikkert forklare en del avvik, men vi støtter oss fortsatt til
s hypotese om at nordlys oppstår som følge av partikler fra sola som fanges inn i jordas magnetfeltBenestad presiserer uansett at disse teoriene absolutt ikke motsier hverandre, og fint lar seg kombinere.
Han synes ikke de nye funnene virker revolusjonerende, men presiserer at han ikke er noen nordlysekspert.
– Dette er nye målinger, men de bruker gamle fysiske lover for å forklare hva som skjer. Jeg tror ikke dette er noe kontroversielt.
Se dataanimasjon av THEMIS-satellittene i verdensrommet: