Den store Memotesten

Er det mye som går i glemmeboka nå rett før jul? I den store Memotesten får du testet hvordan det står til med både korttid- og langtidshukommelsen!

Den store memotesten
Foto: NRK

I hele november setter NRKs populærvitenskapelige program Schrödingers katt hukommelse på dagsorden med programserien Memo.

Hvor godt husker du?

I samarbeid med psykolog Lars Tjelta Westlye ved Universitetet i Oslo har vi laget en stor hukommelsestest, som både setter visuell og verbal korttid- og langtidshukommelse på prøve.

Vår fantastiske hjerne
Foto: Ill.foto: www.colorbox.no

Det tar omlag 10 minutter å gjennomføre testen. Den er delt inn i fire deler.

Det første som testet er ditt visuelle og verbale langtidsminne. Her skal du plassere navn og yrke til bildet av åtte forskjellige personer.

Merk: det er ikke viktig at navn og yrke plasseres på det opprinnelig riktige bildet, poenget er at du skal huske hvilken informasjon du knyttet til hvert bilde.

I del to testes ditt verbale arbeidsminne, mens del tre tester ditt visuelle arbeidsminne. Til slutt er det igjen visuelt og verbalt langtidsminne som settes på prøve.

Prøv den store Memotesten!

- Arbeidsminnet eller korttidshukommelsen som den også kalles, sier noe om vår evne til å huske en begrenset mengde informasjon i en kort periode, og samtidig klare å benytte denne informasjonen til for eksempel huske ei tallrekke eller flere ord, sier Westlye.

Les også: Hva er hukommelse?

Les også: 1 av 5 glemmer

Langtidshukommelsen er evnen til å ta frem tidligere lagret informasjon. Vanligvis tenker vi da på det som kalles episodisk hukommelse, det vil si hukommelse om episoder om ting som har skjedd.

Episodisk hukommelse deles inn i tre underkomponenter (innkoding, lagring og gjenhenting), og problemer med å huske ting kan skyldes forstyrrelser i en eller flere av disse komponentene.

Prøv: Flere morsomme tester

Håp for alle

Mye å huske på!

Mye å huske på!

Foto: Destoc / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Westlye understreker at testen hverken er standardisert eller normert.

Hvordan en gjør det på denne testen, kan altså ikke alene danne grunnlag for å si noe bastant om hvordan hukommelsen fungerer, og kan derfor ikke erstatte en full nevropsykologisk funksjonsutredning.

- Så det er håp selv om man scorer lavt på denne testen?

- Absolutt. Dessuten er det fullt mulig å trene opp hukommelsen, og for tiden er det stor interesse for dette i forskningsmiljøene rundt omkring i verden. Det er ingen tvil om at hukommelsen kan trenes opp, spørsmålet er i hvilken grad og hvilke biologiske prosesser som ligger til grunn for dette i hjernen, sier Lars Tjelta Westlye.

Les mer: Her finner du alt om Memo!

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)