Hopp til innhold

Delfiner gjenkjente lyden av hverandre etter 20 år

To delfiner som utvekslet lydsignaler i 1993 kan fortsatt huske at de har møttes.

Delfin

Et amerikansk forskningsprosjekt beviste at delfinen Allie gjenkjente lyden av en tidligere artsfrende som hun ikke hadde møtt fysisk på 20 år.

Foto: Ap

Når delfiner møtes i sosiale sammenhenger, er det liten sjanse for at det oppstår pinlige situasjoner fordi man ikke husker å ha møttes tidligere.

Et nytt studie viser nemlig at delfiner har den beste sosiale hukommelsen som er å oppdrive blant pattedyr – og at den kan være på nivå med menneskenes.

Hver delfin har en plystrelyd som er helt unik for hvert enkelt individ, og som forblir uendret hele livet.

– Overgår lignende studier

Og i et studie ved The University of Chicago mener de å ha bevist at delfiner er i stand til å skille lyden av en tidligere nær bekjent fra lyden av ukjente delfiner. Selv om det siste møtet mellom de to bekjente fant sted for 20 år siden.

– Et slikt sosialt minne overgår hva vi har sett i lignende studier av andre intelligente dyr, som elefanter og primater (aper). Dette er det første studiet som viser at individer fra dyreriket kan kjenne hverandre igjen etter å ha vært adskilt i så mye som 20 år, sier PhD Jason Bruck, som har utført studien.

Han mener forskningen viser at delfinene har potensial til å huske hverandre hele livet, uavhengig av slektskap, kjønn eller lengde for tidligere bekjentskap.

Video: Slik avdekket forskerne delfinenes sosiale hukommelse

Viste en annen respons

I studiet, som er publisert i det britiske forskningstidsskriftet Proceedings of the Royal Society., har forskerne tatt opp plystringen til 53 delfiner, som alle bor i dyreparker på seks forskjellige steder. Alle delfinene har vært del av et avlsprogram for å ale opp dyr i fangenskap, og det er dokumentert at noen av dem i perioder har tilbrakt tid sammen.

Bruck testet delfinenes hukommelse ved både å spille av plystrelyden som stammet fra individer de hadde møtt før, og fra fullstendig ukjente dyr.

Da dyrene flere ganger fikk avspilt lyden av delfiner de aldri hadde møtt før, viste de klare tegn på kjedsomhet. Men da Bruck spilte lyden av delfiner de hadde møtt tidligere i livet, var responsen og oppførselen helt annerledes.

– Da de hørte en delfin de gjenkjente, nærmet de seg høyttaleren, sirklet rundt den, og forsøkte å plystre tilbake, sier han.

Gjenkjente hverandre

Forskerne skriver at en delfin ved navn Allie, som lever i en dyrepark i Chicago, gjenkjente og svarte på plystrelyden til delfinen Bailey, som nå lever i Bermuda. De to delte basseng for 20 år siden i Florida, og har ikke møttes siden.

Delfiner som er fri lever i gjennomsnitt i 20 år, mens enkelte dyr i fangenskap har blitt opp mot 45 år gamle. Bruck er åpen for at den sosiale hukommelsen til dyrene kan vare hele livet.

Dette kan i prinsippet bety at delfinene er bedre rustet enn mennesker til å huske andre artsfrender, i og med at folk eldes og endrer utseendet – mens delfinens plystrelyd ikke endrer seg.

Tidligere i år har det også blitt dokumentert at delfiner kan tiltale hverandre med plystrelyder, og svarer når de hører sitt eget plystrenavn.