Hopp til innhold

De første analysene av jordsmonnet på Mars klare

Roveren Curiosity har analysert de første prøvene av jordsmonnet på planeten Mars.

Prøver fra Mars

Prøvene fra Mars etterlater tydelige spor på overflaten.

Foto: JPL-Caltech / NASA

På en pressekonferanse mandag kunne stolte forskere endelig vise frem resultatene fra Curiositys analyser på den røde planeten.

Curiosity har analysert sand og støv, og resultatene viser et kompleks kjemisk jordsmonn. Vann, svovel og klor er blant stoffene Curiosity fant.

Roveren, men en prislapp på 2,5 milliarder dollar, landet på Mars 6. august i krateret Gale og har siden da kjørt rundt på planeten for å ta prøver.

Roveren er utstyrt med sensorer og instrumenter som kan måle og analysere det meste – inkludert været.

Høyteknologisk laboratorium

Kart fra Mars

Kartet viser roverens bevegelser på Mars (totalt 519 meter).

Foto: JPL-Caltech/Univ. of Arizona / NASA

Curiosity bruker en robotarm når den samler inn prøver av sanden. Sanden føres deretter inn i et lite høyteknologisk laboratorium, som analyserer prøvene. Resultatene fra funnene viser hvilken kapasitet Curiosity har til å analysere prøver av jordsmonnet de neste to årene, skriver NASA i en pressemelding.

I to år skal Curiosity lete etter spor, som kan bevise om forutsetningene for liv er, eller har vært, til stede.

Curiosity er den første roveren som er i stand til å analysere prøver av jordsmonnet på Mars. Prøvene som er analysert kommer fra sanddynene ved et område som kalles Rocknest.

Laboratoriet om bord i roveren består av to deler, som kalles Sample Analysis at Mars (SAM) og Chemistry and Mineralogy (CheMin).

SAM bruker flere metoder for å analysere gassene som dannes når sanden varmes opp i en liten ovn. Den prøver å finne karbonholdige partikler, som kan bety at det finnes, eller fantes, en form for liv på planeten.

– Vi har ikke gjort noen funn av organiske kjemikalier fra Mars ennå, men vi fortsetter å lete, sier Paul Mahaffy, som er tilknyttet SAM-prosjektet.

Spekulasjoner om liv

Roboten Curiosity

Roboten Curiosity.

Foto: NASA/JPL

Det har de siste dagene vært store spekulasjoner om at NASA ville presentere oppsiktsvekkende oppdagelser på mandagens pressekonferanse. 20. november uttalte en prosjektleder at utrolige resultater skulle presenteres 3. desember.

– Dataene er noe for historiebøkene, sa John Grotzinger til NPR.

Flere trodde NASA hadde funnet tegn til liv på planeten, men noen dager senere måtte NASA roe ned forventningene.

– Rykter og spekulasjoner om at det er nye funn på et så tidlig tidspunkt er ikke riktig. Pressekonferansen vil handle om analyseverktøyet for å undersøke sand på Mars, skriver NASA.

Direktør for NASAs Mars-program, Doug McCuistion, har kalt Curiosity «helt nødvendig» for å finne ut om jordboere er alene her i universet.