NRK Meny
Normal

Hvordan lærte vi å snakke?

Historien om hvordan menneskene utviklet språk er et av temaene for Darwin-dagen 08 ved Universitetet i Oslo tirsdag. Forskere fra New Zealand, England, Østerrike, Tyskland og Skottland er innledere. Verdt å vite er selvfølgelig også tilstede.

Darwin

En byste av Charles Darwin med en kopi av Artenes opprinnelse på Londons Natural History Musuem.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Et avansert talespråk er det som skiller menneskene fra alle andre levende vesener. For å forstå hvordan denne egenskapen har utviklet seg, gjør forskerne derfor sammenlignende studier. Darwin selv så etter karakteristiske uttrykk for følelser i dyr og mennesker. Dagens forskere er også opptatt av det samme men trekker det lenger og ser på kommunikasjon hos våre nærmeste slektninger, menneskeapene, samt kognitive evner hos andre dyr, for å forstå mer av vårt språk og evne til å kommunisere. Dagens forskere trekker veksler på fagene lingvistikk, genetikk og nevrobiologi.

Darwin Day 08 er et arrangement for feiring av vitenskap og menneskeheten, lagt til Charles Darwins fødselsdag, for å markere hans betydning for vitenskapen og vår forståelse av oss selv som mennesker. Arrangementet er gratis og for alle.

Se hele programmet her

 

HØR: Slik utviklet vi mennesker språk

HØR: Charles Darwins ekspedisjon til Galapagos

HØR OGSÅ: Darwin skapte storm i sin samtid