Hopp til innhold

Daniel er blind, men «ser» som en flaggermus

Ved hjelp av klikking med tunga kan amerikanske Daniel Kish sykle i blinde. Nå har forskerne undersøkt hvordan han gjør det.

Daniel Kish sykler i blinde

Daniel Kish sier at synet ikke sitter i øynene, men i hjernen. Han er ekspert på ekkolokasjon.

Foto: Thatcher Cook

Kish ble født med kreft i netthinnene. Da han var 13 måneder, ble øynene hans operert bort. Som liten gutt oppdaget han raskt at han kunne orientere seg ved hjelp av klikkelyder med tungen.

Hvert klikk han sender ut lager lydbølger. Disse bølgene kastets tilbake fra omgivelsen, og Kish hører lydene som svake ekko.

I dag beveger han seg rundt ved hjelp av ekkolokasjon. Han har blitt så god på å høre ekko at han kan sykle i trafikken. Han er også leder for en veldedighetsorganisasjon som underviser andre i kunsten å bruke klikkelyder.

– Bildet jeg skaper av ekkoet er ikke så nøyaktig som det dere ser. For eksempel kan jeg se et menneske, men ikke detaljene i ansiktet eller hårfarge. Men ved hjelp av lyden klarer jeg å orientere meg, sier Daniel Kish, som er medforfatter i den nye studien som er publisert i The Royal Society.

Helt spesiell evne

Det finnes ikke mange som bruker ekkolokasjon, og de aller fleste er selvlært. Noen bruker tungeklikk, knipsing eller sko med lyd når de orienterer seg.

Forskningsleder Lore Thaler ved Durham Universitet var derfor nysgjerrig på hvordan det gjøres og om mennesker endrer bruken når de er i ulike miljø, slik flaggermus gjør.

Flaggermus sender ut en serie med lydbølger og vet dermed hvor de er og om det finnes byttedyr i nærheten.

I studien fra universitet i Durham ble åtte eksperter på ekkolokasjon testet for å finne ut hvor nøyaktig metoden er. I tillegg har de målt hvor svake ekko de kan høre.

– Antall klikk og lydnivået øker hvis de er i miljø som ikke gir mye lyd tilbake. Hvis en gjenstand ligger rett bak en blind person, må de sende ut mer lyd for å få tilbake mer informasjon, sier Thaler.

Tyske Dave Janischak er selvlært og bruker metoden daglig

Tyske Dave Janischak behersker metoden. Her kan du se hvordan det fungerer. Klippet er en del av NRK-programmet Hjernekamp som ble sendt i august 2017.

Forskningen overrasker

Ved å sende ut lyder og høre på ekkoet klarer de å skille myke og harde overflater.

– Forskningen viser at deres hjerner har utviklet seg til å bli spesialister på å høre ekko. De har også en helt egen evne til å høre svært svake ekkolyder, sier Thaler.

Hun legger til at dette viser nok en gang hvor stort uutnyttet potensial vi har.

Teknikk

Forskningen vil være viktig for å kunne lære flere blinde å bruke ekkolokasjon. For når noen skal lære å bruke metoden, spør de ofte hvordan de kan gjøre det på best mulig måte.

– Og nå kan vi fortelle dem hvordan. For eksempel hvis du befinner deg i en vanskelig situasjon hvor du ikke hører ekkoene, kan vi si at du må øke lydnivået på klikket og klikke oftere, sier Thaler.

Norges Blindeforbund er glad det kommer mer informasjon om ekkolokasjon.

– Selv om det ikke er mange som bruker det, trenger vi å vite mer om dette og hvordan det fungerer. Det vil gi oss mulighet til å gjøre synshemmede mer bevisst på hvordan man kan utnytte ekkolokasjon, sier generalsekretær Arnt Holte.