Hopp til innhold

Dagen da internett ble ødelagt

Gamle systemer skaper trøbbel for internett. Tirsdag brøt det sammen for alvor. – Ville skjedd før eller siden uansett, sier Gisle Hannemyr.

Sosiale medier

Brukere over hele verden opplevde problemer med internett tidligere denne uken. Nå advarer eksperter mot at det samme vil skje om noen uker dersom noe ikke gjøres.

Foto: ScanStock

For mange av oss er internett noe av det mest naturlige i hverdagen, det bare er der – og det fungerer stort sett hele tiden. Og når det først oppstår internettproblemer holder det ofte å ringe internettleverandøren (ISP) for å ordne opp i problemene.

Men hva om internett ikke fungerer, og verken du eller din ISP kan gjøre noe med det? Dette skjedde tirsdag, 12. august. Dagen da store deler av internett brøt sammen, da nettsider over hele verden ble utilgjengelige.

Hvordan kunne dette skje? Noe av svaret ligger hos den amerikanske internettleverandøren Verizon, ifølge teknologinettstedet The Register.

Uheldig nettleverandør

Det Verizon gjorde er ganske så teknisk og komplisert, men kort fortalt var det hele et forsøk på å frigjøre IP-adresser.

IP-adresser er en viktig ingrediens i internettsammenheng, fordi det gir hver enhet som skal koble til internett en egen identitet. Med stadig flere enheter kreves det også flere IP-adresser. Problemet er at vi lenge har nærmet oss en situasjon der ingen nye unike IP-adresser er tilgjengelig.

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr er professor og universitetslektor ved UiO.

Foto: Privat

For å bedre situasjon lite grann tok Verizon grep og valgte å frigjøre en del adresser ved å dele opp eksisterende adresser inn i mindre små grupper – såkalte subnets.

Det fikk uante konsekvenser.

– Verizone rullet ut en rekke nye subnets som i løpet av få timer sørget for å lage store problemer for internettet, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor ved UiO, til NRK.no.

Liten feil – store konsekvenser

Nettsider over hele verden begynte å slite voldsomt. Det ble umulig å logge inn på ulike tjenester, blant annet Microsofts skytjeneste Office365.

Hardest rammet var likevel nettgiganten eBay. Det globale problemet førte blant annet til at mange eBay-brukere krevde å få kompensasjon for tapte salg, skriver Telegraph.

Det var egentlig ingenting ved Verizons handlinger som tilsa at noe sånt skulle skje. I ettertid viser det seg at Verizon egentlig bare satte i gang noe som på et tidspunkt hadde kommet til å skje uansett.

Gamle systemer har tikket og gått i årevis

Det hele handler om noe kalt border gateway protocol (BGP). Dette er et system som kan sees på som et kart over internett.

For at routere skal finne frem til ønskede destinasjoner på internett (for eksempel at datamaskinen din skal kobles til nettsiden til et hotell i Australia), benyttes dette kartet for å finne troverdige og stabile veier til det ønskede målet.

Antall brukere og internett i seg selv har vokst så mye i løpet av de siste årene, at antallet veier nå blitt så mange at kartet har blitt for stort for enkelte routere å takle.

Gamle routere har nemlig et internt minne som er designet for å lagre 512.000 «ruter» (oppføringer), noe som på et tidspunkt tidligere i historien ble sett på som mer enn nok.

– På et eller annet tidspunkt tenkte man at 512.000 var nok. Jo større tallet er, jo dyrere blir det. Derfor er kunsten å velge et tall som er høyt nok, men ikke for høyt, forteller Hannemyr.

Da verizon delte opp IP-adressene i mindre grupper, ble dette magiske tallet passert med 15.000 oppføringer, mer enn det enkelte routere kunne håndtere.

Resultatet ble et slags nedbrutt internett, med verdensomspennende problemer.

– Dette fungerte som et tidlig varsel. Hvis Verizon ikke hadde gjort akkurat dette ville det skjedd før eller siden likevel, men det bekrefter jo at noe ikke er som det skal være.

Hannemyr selv var ikke klar over problemet, men vet nå at flere andre har vært det.

Mange har tydeligvis hylt om dette i et halvt års tid. Man har altså vært kjent med det, men det skjedde likevel.

Hannemyr presiserer at internett aldri har vært «nede» i ordets rette forstand.

– Folk er vant med at et oppslag mot en vert tar under et sekund, og når det i stedet tar 15 minutter er det ikke så rart at folk opplever det som at det ikke virker.

– Vil skje igjen om noen uker

For at lignende episoder ikke skal gjenta seg, er flere av de gamle routerne nødt til å få oppdatert programvaren sin. Dette krever at routerne restartes, noe som er litt av årsaken til at det ikke er blitt gjort tidligere.

– Mange av dem er gamle maskiner som aldri har vært restartet tidligere. Noen ganger når man restarter noe på den måten, vil det ikke skru seg på igjen, sier dataforskeren Joss Wright til The Telegraph.

Nå advarer eksperter mot at denne historien vil gjenta seg om kort tid, dersom man ikke er villig til å ta den risikoen.

– Nå som vi er så nærme vil hver minste lille feil dytte oss over kanten, sier Andree Toonk ved BGPMon.com, ifølge The Guardian.

– Om noen uker vil vi på en naturlig måte gå over 512.000-grensa, og vi vil trolig oppleve en lignende situasjon igjen. Det vil være nedetid og enkelte destinasjoner vil bli uoppnåelige. For mange folk i denne bransjen var dette en vekker.