-Shrewsbury, der grunnlaget ble lagt…

I år er det 200 år siden Charles Darwin ble født. Det er også 150 år siden den berømte boka ”Artenes opprinnelse” ble utgitt. Verdt å vite har fulgt i den berømte naturvitenskapsmannens britiske fotspor.

The Mount
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Hør verdt å vite Spesial om Charles Darwins barndom

Alle har hørt om Darwins fem år lange reise med Beagle til Galapagos-øyene. Mange har sikkert hørt om Darwins relativt mislykkede studier i Edinburgh og Cambridge, og noen vet kanskje også at han de siste 40 årene av sitt liv bodde på eiendommen Down House i Kent. Svært få vet nok han vokste opp i Shrewsbury, en liten by på grensen til Wales.

John King
Foto: Ivar Grydeland / NRK

-This is where his mind was made, sier John King. Den tidligere BBC-journalisten har lagt vekk mikrofonen og arbeider nå for å sette Charles Darwin på Shrewsbury-kartet. Eller kanskje skulle vi si omvendt. For den vakre, men litt søvnige byen i Shropshire har, naturlig nok, vil mange si, ikke vært det stedet folk flest forbinder med en av victoriatidens mest betydningsfulle vitenskapsmenn.

John King siterer gjerne fra William Wordsworth når folk spør hvorfor Shrewsbury er viktig i darwinsammenheng. En av poetens verselinjer lyder nemlig slik: Barndommen er mannens far. Hvilket betyr at opplevelser i barndommen er svært viktige for hvem du blir som voksen.

Tre pilarer

I følge John King er det tre pilarer fra Darwins oppvekst i Shrewsbury som skiller seg ut. Det er loggbøkene fra familiens hage, områdets eksepsjonelt spennende geologi og The Unitarian Church.

The Mount

The Mount
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Huset der Charles Darwin vokste opp ligger, som navnet sier, på en høyde. Derfra ser vi utover det sentrale Shrewsbury, som på Darwins tid nærmest var å betrakte som en øy. Elven Severn gjør nemlig en nærmest 360 graders bukting på akkurat dette stedet.

The Mount kjemilab

Den velstående og naturinteresserte faren bygde også et kjemilaboratorium til Charles og hans eldre bror Erasmus. Trolig lå det bak denne døren og med inngang fra gårdsplassen. Laboratoriet kostet 50 pund, noe som på den tiden tilsvarte en tjeners årslønn. Hobbyen førte til at Charles Darwin i en periode fikk tilnavnet 'Gas'.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Darwins far, Robert, var lege og tillegg svært flink med penger. Dette var jobbetid i britisk økonomi og familiens velstand vokste jamt og trutt. I tillegg var han naturinteressert og storfamiliens kjøkkenhage, og annen innmark som storhusholdninger på denne tiden gjerne hadde, ble skjøttet på en nærmest vitenskapelig måte. Familien førte nøyaktig logg og statistikk over vær og vind, gjødsel og vokster. Et arbeid som, i følge John King, var med å legge grunnlaget for vitenskapsmannen Charles Darwin.

Geologi


Geologi er pilar nummer to. Kunnskap om jorda, om jordas historie, var fag som hadde en rivende utvikling på denne tida. Det var jo også tidens anerkjennelse av at jorda var svært, svært gammel som beredte grunnen for tanker om evolusjon, for tanker om livets utvikling. Og med det utgangspunktet var ikke Shrewsbury og omgivelsene noe dårlig sted å vokse opp. Her kan du nemlig hakke i stein fra ti av jordas tolv geologiske perioder.

The Bellstone
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Og for å understreke betydningen av den lokale geologien for unge Darwin, må vi også besøke The Bellstone, en diger kampestein, plassert inne på en gårdsplass. Her drikkes alltid Darwins skål klokken 12 på fødselsdagen den 12 februar. Og steinen er faktisk nevnt i mesterens selvbiografi. Charles Darwin er 14-15 år og dette er hva han skrev om et møte med gamle Mr. Cotton:

-Gamle Mr. Cotton visste mye om stein og en dag viste han meg The Bellstone. Den digre kampesteinen liknet ikke på noe annet. -Du må helt til Cumberland eller Skottland for å finne liknende stein, sa Mr. Cotton. Hvordan den hadde havnet her var et mysterium, og han forsikret meg at verden ville gå under før noen ville kunne forklare hvordan den var brakt hit, hit til Shrewsbury.

Darwin ble mektig imponert og tenkte mye på denne vakre steinen. Senere kunne vitenskapen fortelle ham at dette var en isbres verk, og geologi ble et svært viktig fagfelt i hans senere arbeid.

The Unitarian Church

De første årene hadde Charles Darwin fått undervisning av sin eldre søster Catherine. Når han fyller åtte år, dør moren Susannah og samtidig begynner han på pastor Case sin lille skole. Pastoren er prest i byens Unitarian Church, en frikirke hvor Darwins mor hadde vært aktiv og hadde tatt unge Charles med til gudstjeneste hver søndag.

The Unitarian Church Shrewsbury
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Unitarianer-kirken i Shrewsbury, den eksisterer ennå, kan John King fortelle.

Plakett utenfor The Unitarian Church i Shrewsbury
Foto: Ivar Grydeland / NRK

På fasadeveggen, ute i Storgata, i High street, står det en plakat som kanskje forklarer hvorfor Charles Darwin også som ung mann var mindre preget av dogmatisk kristendom enn det tiden han levde på egentlig skulle tilsi: Unitarisme er en liberal religiøs bevegelse åpen for innsikt i andre trosretninger, fornuft og vitenskap

En vidtfavnende frikirke som selv sier at de spenner fra liberal kristendom til religiøs humanisme.

Shrewsbury School

Ni år gammel og innestengt på en gammel engelsk kostskole hvor de først og fremst underviste i latin og gresk. For Charles Darwin var Shrewsbury school definitivt ikke noen opptur. Så fort anledningen bød seg dro han hjem til søstrene på The Mount eller ut på engene for å nyte naturen.

Charles Darwin foran den gamle Shrewsbury school
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Men i dag er Darwin tilbake. Det vil si i form av en stor statue. En eldre Darwin med det karakteristiske skjegget sittende i en stol med en bok på fanget. –Og med ryggen til skolen, sier John King, og ser åpenbart noe symbolsk i det.


Og Shrewsbury School eksisterer fremdeles. Riktignok i nye lokaler på den andre siden av byen. Den kirkeliknende bygningen som Darwin nå har vendt ryggen til, er blitt byens bibliotek.

The Lion Hotel

The Lion Hotel Shrewsbury
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Et knirkete og gammelt, men egentlig også nokså fint hotell fra 16-hundretallet. Og så har det jo en Charles Darwin-forbindelse da, skal det vise seg etter hvert… 22 år gamle Charles Darwin er tilbake fra Cambridge med 3 års grunnleggende teologiutdanning bak seg. Han blir tilbudt en plass på kaptein Robert FitzRoys Beagle som skal til Sør-Amerika. Tiden er knapp og Darwin må skynde seg til London og hestedrosjen, ja den går fra The Lion Hotel. Så derfor, sier John King, kan vi si at The Voyage of the Beagle, den starter her. Ved The Lion Hotel i Shrewsbury.

Flere nyheter fra Viten

Nederlandske forskere har funnet ut at en tyrannosaurus rex gikk så sakte at et menneske trolig kunne løpt fra den. Video: Naturalis.nl

Nederlandske forskarar har funne ut at ein Tyrannosaurus rex gjekk så sakte at eit menneske truleg hadde klart å halda følgje. Video: Naturalis

Nederlandske forskarar har funne ut at ein Tyrannosaurus rex gjekk så sakte at eit menneske truleg hadde klart å halda følgje. Video: Naturalis

Tyrannosaurus rex var treigare enn kva ein har trudd – eit menneske hadde klart å halda fylgje