Hopp til innhold

Buddhist-statue viser seg å være lagd av meteoritt

Den 1000 år gamle statuen ble oppdaga av en nazi-ekspedisjon i Tibet. – Praktisk talt uvurderlig, sier ekspert.

Buddah

Buddhist-statuen, jernmannen, Vaisravana, Buddhistkongen i Nord, Jambhala - kjær meteorittstatue har mange navn.

Foto: AFP PHOTO/ELMAR BUCHNER/STUTTGART UNIVERSITY

Det høres nesten for godt ut til å være sant.

Kort oppsummert: En 1000 år gammel buddhist-statue med svastika-symbol ble i 1938 funnet av en nazi-ekspedisjon i Tibet - nå viser det seg at statuen er hogd ut av en 15.000 år gammel meteoritt.

Sjelden jernmeteoritt

– Statuen ble meisla ut av et fragment av Chinga-meteoritten som kræsja ned i grensetraktene mellom Mongolia og Sibir for 15.000 år siden, forteller Elmar Buchner ved Stuttgart-universitetet til Physorg.

Han var den første som fikk undersøke statuen på vitenskapelig vis, den hadde vært en del av en privat samling fram til 2007.

– Den første meteorittbiten ble offisielt oppdaga av gullgravere i 1913, men vi er nokså sikre på at akkurat denne biten ble funnet mange hundre år før dét.

Buchner og hans kollegaer har analysert seg fram til at statuen er lagd av ataxitt - en sjelden type jernmeteoritt med høyt nikkel-innhold.

– Statuen er det eneste eksempelet vi har på at en menneskelignende figur er hogd inn i en meteoritt - vi har ingenting å holde oss til når vi skal anslå en verdi. Meteorittbiten i seg selv er kanskje verdt $20.000, men hvis statuen er så gammel som vi tror kan den være praktisk talt uvurderlig.

Kom fra Tibet

Heinrich Himmler

Heinrich Himmler var ivrig på å sende forskere til Tibet - landet han mente var den ariske rases krybbe.

Foto: BNPS.co.uk

Buddhist-statuen - som veier 10 kilo og kalles Jernmannen - skal etter det forskerne tror forestille guden Vaisravana., og stamme fra Bon-kulturen på 1000-tallet.

Den kom til Europa ved hjelp av zoologen Ernst Schäfer, som i 1938 leda en ekspedisjon til Tibet. Forskergruppa besto visstnok utelukkende av SS-medlemmer, og ekspedisjonen var støtta av Heinrich Himmler.

Etter krigen skal Schäfer ha sagt at han utelukkende aksepterte SS-støtten for å kunne få muligheten til å utforske naturen i Tibet - landet Himmler skal ha trodd at var den ariske rases krybbe.

Historien sier ikke noe om hvordan statuen ble oppdaga, men ifølge physorg kan svastikaen som var hogd inn i statuen være årsaken til at gruppa tok den med seg hjem til Tyskland.