Bruker roboter i eldreomsorgen

England tar nymotens grep for å takle eldrebølgen.

Robot i eldreomsorg

Roboter skal brukes til alt fra opptrening av slagpasienter til formidling av følelser.

Foto: Bristol Robotics Laboratory

Den engelske befolkninga blir eldre og eldre, antallet personer over 85 år er dobla i løpet av de siste 25 åra.

For å møte utfordringene som følger i kjølvannet av flere eldre, har The Bristol Robotic Laboratory utvikla roboter som kan gjøre hjemmehjelpoppgaver.

Se BBC demonstrere robotene her.

Mat, medisinering og mimikk

En av robottypene kan bistå med hjelp til blant annet dagligvarebestilling og påminnelser om medisinering. Denne roboten er en del av det EU-støtta prosjektet Mobiserv, som nå skal prøves i tre år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I tillegg har firmaet utvikla en robot som skal hjelpe slagpasienter å trene opp håndstyrken, og en med naturtro ansiktsmimikk som kan hjelpe til med å uttrykke følelser.

– Tenk deg å bli kyssa av en robot

På tross av at knallharde budsjettkutt i eldreomsorgen gjør at engelskmennene må tenke nytt, er ikke alle enige i at roboter er veien å gå.

– Når du har nådd en viss alder og får beskjed om at en roboten som skal passe på deg er på vei, tror jeg du kommer til å bli misfornøyd, sier professor Heinz Wolff til BBC.

Wolff var programleder for vitenskapsprogrammet The Great Egg Race på åttitallet. Han har tidligere jobba med teknologiske nyvinninger til bruk i eldreomsorg, men tror likevel ikke roboter er en god erstatning for mennesker.

– Man bør være litt forsiktig, i teorien kan jo en robot kysse deg. Tenk deg det - å bli kyssa av en robot.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.