NRK Meny
Normal

Brasil saksøker Twitter

Den brasilianske regjeringen saksøker Twitter i et forsøk på å stoppe meldinger som advarer brasilianere om politikontroller.

Brasil saksøker Twitter

Regjeringen i Brasil vil at Twitter skal fjerne kontoer som varsler om farts- og promillekontroller. Twitter-kontoen «@LeiSecaRJ» er én av dem.

Foto: Skjermdump / NRK

Bilførere i Brasil tar oftere i bruk sosiale medier for å advare hverandre mot politikontroller langs veien.

Brasil forlanger at Twitter fjerner kontoer som informerer brasilianere om hvor politiet har farts- og promillekontroll.

Brasilianske myndigheter er bekymret for at tjenesten undergraver landets innsats mot fyllekjøring. Flere stater i Brasil har innført en streng nulltoleranse på kjøring i beruset tilstand. Omtrent 55.000 mennesker dør i bilulykker hvert år i Brasil.

Ifølge BBC krever Brasil også at Twitter betaler 500.000 brasilianske real (omtrent 1,7 millioner norske kroner) for hver dag som går inntil de gir etter for kravene.

Twitter annonserte i januar at de kan blokkere meldinger som overtrer lokale lover hvis landets regjering ønsker det.

Twitter har foreløpig ikke kommentert saken.

Tillatt i Norge

I Norge er det ikke tillatt med varslingsutstyr i bilen, men varsel på SMS er lov. Det er også blitt laget flere mobilapplikasjoner som tilbyr lik tjeneste.

Runar Karlsen

Runar Karlsen, sjef i Utrykningspolitiet (UP).

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Runar Karlsen, sjef i Utrykningspolitiet (UP), sier de setter lite pris på varslingstjenestene, men at det er til å leve med ettersom det har liten effekt på kontrollene.

– Poenget vårt er ikke å ta flest mulig, men å redusere farten på veiene. I fjor fartskontrollerte vi 13 prosent flere enn året før.

UP-sjefen mener varslingen kan ødelegge for kontrollene.

– Uforutsigbarhet er et virkemiddel i fartskontrollene for at folk skal holde fartsgrensen, og det tar man bort ved å varsle.

Populært

Da nyheten om søksmålet ble kjent på Twitter, stormet det med både støtteerklæringer og kritikk mot den brasilianske regjeringen. Mange kritikere mener varslingene også hjelper folk å unngå ulykker og trafikkork.

Det er flere kontoer i Brasil som advarer bilførere. Twitter-kontoen @LeiSecaRJ er blant de mest fulgte med mer enn 287.000 følgere.

Kontoen @RadarBlitzGO, som hadde nesten 12.000 følgere, sluttet med tjenesten etter søksmålet og avventer en dom før de eventuelt starter opp igjen.