Hopp til innhold

Bobla som sprakk

Gjennombrudd i bobleforskning - se høyhastighetsvideo her!

Boble
Foto: Courtesy of Jacy Bird, Harvard School of Engineering and Applied Sciences

Hva skjer når bobla sprekker? Jo - den etterlater seg en perfekt sirkel av "bobleavkom". Og ved hjelp av høyhastighetsvideo har forskerne endelig funnet ut hvorfor.

Se høyhastighetsvideo her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dr. James Bird fra Harvard University snubla over den nye kunnskapen da han lekte med bobler i laboratoriet sitt:

- Det som er spennende er at dette er fundamental vitenskap, men likevel inneholder den elementer som egentlig ikke er snakka noe særlig om, skriver han i Nature.

Han tror at mønsteret han har oppdaga er universelt, og vil være gyldig både for såpebobler i vasken, og saltvannsbobler i sjøen.

Universelt mønster

Funnet er beskrevet i en ny rapport, og forklarer grunnen til at en stor boble blir til en ring av mange små.

- For å minimere overflatearealet vil en boble være en tilnærma perfekt halvkule i kontakt med en fast eller flytende overflate, forklarer Bird.

-Vi fant frem til prosessen som ender med en ring av små bobler. Denne bobleringen har vi sett for lenge siden, men vi har aldri skjønt hvorfor.

Rapporten viser at når en boble sprekker, vil toppen av bobleveggen bøye seg utover. Siden lufttrykket inne i bobla er større enn det på utsida vil trykkfallet en boblesprekk fører med seg gjøre at bobleveggen trekker seg innover. Dermed skapes det ei luftlomme mellom øverste og nederste del av bobleveggen. Det er denne smultringforma luftlomma som igjen blir til mange små bobler.

De små boblene blir etter hvert små nok til at de oppløses, og skyter små aerosoler opp i lufta.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Viktig for forskning

Bird og kollegaene utførte eksperimentet med ei glyserol- og vannoppløsning på ei glassplate. Forsøket ble filma fra to sider med mellom 10 000 og 50 000 bilder i sekundet. Dette er 300 til 1 600 ganger kjappere enn et vanlig videokamera.

Harvard-doktoren forteller at oppdagelsen kan være relevant på mange felt:

- I situasjoner der små bobler er ødeleggende, som for eksempel ved glassproduksjon, kan den nye innsikten hjelpe til å redusere bobleavkommet.

Bird poengterer at funnene også kan være viktig for annen forskning, som for eksempel hvordan aerosoler fra dråper kan fungere som smittebærere i badebasseng og badekar. Det kan også kaste lys over hvordan prossessene der materie og varme utveksles mellom hav og atmosfære fungerer.