NRK Meny
Normal

Best og verst på CES dag 1

LAS VEGAS (NRK.no): Høyttalere kamuflert som steiner og inflasjon i massasjestoler. Dette er noe av det vi så på første dag av årets CES-messe.

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Tirsdag åpnet dørene i Las Vegas Convention center for årets Consumer electronics show.

Selv om de store aktørene tjuvstartet allerede søndag og kom med ytterligere drypp på mandagens pressekonferanser, er det først nå at alle små og store aktører får vist fram årets nyvinninger for journalister og potensielle kjøpere.

«Smarte» massasjestoler

Mens de største selskapene har sine gigantscener i den midterste delen av senteret, er det de noe mindre selskapene som tar opp plass i sør-hallen.

Massasjestoler, hodetelefoner og treningsleker. Dette var noe av det vi så første dag på CES-messa i Las Vegas.

NETT-TV: Slik var første dag på CES

Stikkordet for mange av produktene der i år er velvære. Enten det er å ligge i en tjukkas av en massasjestol og bli knadd etter alle kunstens regler, eller lene deg tilbake med perfekt lyd på øret.

Om 4K-tver er årets trend blant de store aktørene, var de nevnte massasjestolene det som gikk igjen hos de litt mindre selskapene.

Her var det ingenting som tydet på at «verdens beste massasjestol» er en beskyttet tittel, noe som gikk igjen hos de fleste.

Ikke bare skal stolen massere deg, den skal også kunne kobles opp mot dingsene dine og underholde deg med musikk og informasjon fra nettet.

Mer vanntett

Under fjorårets messe møtte vi flere gründere som viste fram patenter som skulle gjøre mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr vanntett.

Ett år etter begynner de første produktene å dukke opp. Selskapet SealShield har blant annet utviklet tastaturer og mus som kan settes i oppvaskmaskinen etter bruk.

SealShield

Ingen fare om du søler kaffe i dette tastaturet. Det er vanntett.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

Selskapet sikter seg blant annet inn mot sykehus og andre steder hvor det er risiko for smittespredning når flere bruker samme datamaskin.

Kamuflert musikk i hagen

En annen ting CES renner over av er høyttalere og hodetelefoner. Her snakker vi om veldig variabel kvalitet. Fra perfekt mellomtone og bassgjengivelse til skrikende og skurrende strandhøyttalere.

Produsentene tar også i bruk kjendiser for å få oppmerksomhet i jungelen av utstyr.

50 cent er ventet til CES på onsdag for å promotere sine hodetelefoner, mens Lemmy fra Motörhead holdt en slags pressekonferanse for merket Motörheadphones tirsdag.

Lemmy

Lemmy fra Motörhead tok turen for å promotere bandets nye hodetelefoner.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

Med den velkjente cowboyhatten på slentret han opp på scenen, og gjennom all mumlingen hørte vi ham si at han først og fremst gjorde dette for pengene.

Om ikke lydkvaliteten var i fokus for Earthquakes hagehøyttalere, så var i alle fall designet ganske spennende.

Høyttalerene er utformet som steiner i hardplast og kan plasseres rundt i hagen uten å vekke oppsikt. Ifølge produsenten skal hagepryden tåle en norsk vinter uten at de går dukken.

Alt på ett nettbrett

En annen jungel det er lett å gå seg bort i, er den som gror over av nettbrett.

Man skal ikke gå mange meterene før det dukker opp nok en produsent som serverer et brett med Googles operativsystem Android. Det er vanskelig å skille seg i mengden, men noen gjør i alle fall et forsøk.

Likevel ble vi ikke stormforelsket ved første blikk da vi testet det brilleløse 3D-nettbrettet fra produsenten Gadmei.

Det har også kommet en hel del nytt tilbehør til nettbrettene, spesielt med tanke på spill.

Flere presenterte rattløsninger for bilspill og andre typer holdere for brettene.

Lading uten ledning

Det siste året har det kommet flere alternative måter å lade mobiltelefonen på. Det heteste har vært trådløs lading, hvor man bare legger fra seg telefonen på en plate eller pute og slipper å styre med å finne en ledning som passer.

Den trådløse ladestandarden Qi omfatter nå en lang rekke mobilprodusenter, og tirsdag fikk vi demonstrert en ladestasjon som dekker de fleste Qi-godkjente mobiler. Iphone er foreløpig unntaket, men det skal gå an å kjøpe spesielle deksler som sørger for at den også kan lades.

Qi trådløs lader

Denne universalladeren lader de fleste mobiler trådløst.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

Qis representant på CES sier til NRK.no at de ser for seg at kafeer kan være i målgruppen for universalladeplaten. Når du sitter der med cappucinoen i hånda, vil det bare være å legge mobilen på plata ved siden av deg og la den lade trådløst mens du nyter kafelivet.

Lett å bli lat

Man kan bli litt oppfordret til latskap av å se på alle produktene på CES. Det er fristende å få seg en av massasjestolene og kanskje bruke en stemmestyrt fjernkontroll til å sette opp tv-kvelden for deg.

På rengjøringsfronten kommer det også stadig mer avanserte rengjøringsroboter som tar husvasken for deg mens du ligger der og blir massert foran tv-skjermen.

Robotstøvsugerne blir stadig mer avanserte, og vi har også sett egne maskiner som vasker badet for deg eller gnukker vinduene skinnende rene.

For dem som forbinder høsten med å stå i en stige og plukke løv ut av takrennene, finnes det også produkter som skal gjøre den mørke årstida litt lysere.

En bladrobot som legges ned i renna freser bort bladene på null komma niks.

Skulle man bli for lat, er heldigvis trenings og helse-selskapene godt representert på messa.

NRK.no er på plass i Las Vegas hele uka, og gir deg alt du trenger å vite om verdens største forbrukerteknologimesse - CES 2013.