Hopp til innhold

Bedrer formen med ettbeinstrening

Topptrente syklister og alvorlig syke kolspasienter trener nå sammen for å bedre oksygenopptaket. Og nøkkelen er trening på ett bein.

Kolspasienter trener med ett bein
Foto: Jon Gisle Børset / NRK

Forskere ved idrettsfysiologi ved det medisinske fakultetet på NTNU  mener sykling med ett bein kan være løsningen for toppidrettsutøvere som sliter med å få nok oksygen til musklene under hard trening.   

Metoden er tidligere blitt brukt av alvorlig syke kols-pasienter med godt resultat. Når bare en begrenset del av kroppen jobber, slipper musklene å konkurrere om oksygenet personen puster inn.

 

Gode resultater

- Det kjennes at musklene i det ene beinet må jobbe hardere. Men   pulsen går ikke opp, og det viser at hjertet ikke sliter mere, sier terrengsyklist, Ola Kjøren, fra Trondheim.

Han er en av nitten toppsyklister som nå prøver ut den nye treningsmetoden. Tre ganger hver uke i åtte uker skal de vekselvis trene høyre og venstre bein. Hvert bein skal trenes i fire ganger fire minutter, og allerede nå begynner forskerne å se resultater.

- De foreløpige resultatene fra dette studiet viser at vi øker oksygenopptaket i den ene foten med mellom fem og ti prosent, sier professor Jan Helgerud ved medisinsk fakultet på NTNU.

 

Ett bein hjelper

Ideen til treningsopplegget har forskerne fått fra behandlingen av kols-pasienter. Under vanlig trening sliter syklistene med at musklene får for lite oksygen. Hjertet deres jobber så hardt at oksygenet rett og slett ikke rekker å passere over i blodet.

Denne typen oksygenmangel sliter også lungepasienter med. Hos kols-rammede er lungene delvis ødelagt og ute av stand til å bringe oksygenet dit det trengs. Men når de sykler med bare ett bein, får de trent kroppen uten å belaste kretsløpet.

Kolspasienter sykler med ett bein
Foto: NRK / Jon Gisle Børset / NRK