Barnedrap førte til monogami

Hvorfor holder hunner og hanner i noen arter sammen i par? Ny forskning knytter fenomenet til drap på barn.

enjoying the life together

Forskerne tenker seg tre ulike hypoteser som forklaring på hvorfor vi har en hang til monogami.

Foto: colourbox
Ingrid
Journalist

Vi er en sjeldenhet. Mens flesteparten av verdens fugler holder sammen i par, er bare skarve tre prosent av pattedyra monogame. Og det er nok ikke så rart. Mora investerer mye i ungene, først igjennom graviditeten og så i tida med diing.

For pappaen kan det derimot lønne seg like mye å svinse videre til nye damer: Resultatet av rundbrenninga er til syvende og sist flere unger enn om han hadde blitt hjemme med familien.

Så hva er det som gjør at akkurat mennesker og noen få andre arter velger parlivet?

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)