NRK Meny
Normal

Forskere avslører Bruce Lees berømte slag

Bruce Lees «One-inch punch» har fått fans verden over til å måpe. Forskere kommer nå med oppskriften på slaget.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Hvis du trenger å imponere folk, burde du lære å utføre the one-inch punch.

Slaget som den legendariske skuespilleren og kampsportutøveren Bruce Lee gjorde berømt på 1960-tallet går ut på å smadre en planke med neven fra et par centimeters avstand.

Koordinasjon er alt

Bruce Lee

Kampsportlegenden Bruce Lee under filmingen av «The Big Boss» fra 1971.

Foto: AFP / AFP

Selv om det kreves rå muskelstyrke å kunne utføre et slikt slag, er det ikke det viktigste.

– Muskelfibre dikterer ikke koordinasjon. Koordinasjon og timing er de essensielle faktorene bak slike bevegelser, forklarer Jessica Rose, professor i biomekanikk ved Stanford University, til popularmechanics.com.

Slår med hele kroppen

Selv om Bruce Lees utførelse av slaget varer under et sekund, er det mange faser i selve bevegelsen, og de inkluderer de fleste delene av kroppen. Derfor er koordinasjon og timing helt avgjørende.

Jessica Rose forklarer hva som egentlig skjer i de millisekundene der Bruce Lee går fra å stå stille med hånden et par centimeter fra planken, til ham har knust den.

– Han strekker først ut beina i en eksplosiv bevegelse. Det forsterker farten han svinger hoften med, noe som tvinger skulderen, og dermed hånden, fremover, sier Rose og legger til at Lee trekker knyttneven raskt tilbake, etter at den får kontakt med planken, for å komprimere kraften i slaget.

Alt må times presist

Til dere som tenker at det er enkelt å:

  • strekke beina
  • svinge hoften
  • skyve skulderen frem og
  • slå i løpet av et par millisekunder

er det ikke annet å si enn: Det er fint med selvtillit! Det er imidlertid ikke nok.

Grunnen til at Bruce Lee pulveriserer planken, er nemlig at han avløser hver fase med den neste på akkurat det tidspunktet da akselerasjonen har nådd toppunktet.

Det vil si at han først begynner å svinge hoften når beinas utstrekning har nådd den maksimale farten. Og det er derfor han treffer planken med så voldsom kraft.