NRK Meny
Normal

Asia kan vinne måne-racet

USA ble tatt med buksene nede da Sovjet skjøt opp den første satellitten i verdensrommet for 50 år siden. Nå kan landet igjen bli satt på sidelinjen. I det nye romkappløpet er det Asia som spås som den neste romgiganten.

Oppskyting av romrakett fra Japan
Foto: KYODO / REUTERS

Kina sendte sin første astronaut i rommet i 2003. I løpet av året vil den første kinesiske romsonden sendes til månen. India vil gjøre det samme på nyåret. Japan startet det asiatiske månekappløpet 14. september da de sendte opp sin første satellitt som skal gå i bane rundt månen.

 

Oppskyting av japansk månesonde

Raketten som bærer med seg den tre tonn tunge romsonden Selene skytes opp fra øya Tanegashima 14. september 2007

Foto: KYODO / REUTERS

USA har lovet å returnere til månen i 2020, men både Kina og India har mulighet til å slå dem på målstrekene med en bemannet ferd i løpet av det neste tiåret.

- I Amerika er vi i motsetning til vårt selvbilde, ikke lenger ledende, vi er bare deltakere i spillet. Vi har beveget oss bakover ved å stå stille, kommenterer Neil DeGrasse Tyson direktøren i Hayden Planetarium, et NASA-støttet astronomimuseum i New York.

- Vi har mislykkes å spre engasjementet for rommet hos den yngre generasjonen, sier professor Ares Rosakis til nyhetsbyrået AFP.

At Asia er i ferd med å ta igjen USA på teknologi generelt kan man se ut fra utdanningsstatitstikken. I 2005 utdannet USA 70 000 ingeniører, mens Kina utdannet 500 000 og India 200 000.