Unik film av isbre i full fart

Den danske doktorgradsstudenten Lene Kristensen har gjort et geologisk scoop. Med fotoapparat og selvutløser fulgte Kristensen den gigantiske Skobreen på Svalbard. Med en fart på over 6 meter om dagen røsket isbreen med seg alt som var i dens vei og dundret nedover dalen.

Doug Benn og Lene Kristensen
Foto: Njord Røv / NRK

En isbre, som Skobreen på Svalbard, lever et liv i to faser. En lang periode med oppbygging og en høydramatisk, eksplosiv fase. Isbreer ligger ofte stille i over 100 år. Da bygger de seg sakte opp og vokser til den blir en gigantisk koloss, med ismasser så svære at det er nesten umulig å forestille seg dimensjonene.

Så, uten at noen vet akkurat hva som utløser endringen, begynner breen å vandre. De enorme ismassene løsner fra underlaget, og beveger seg med en kraft som ødelegger alt som kommer i dens vei. For geologer er hastigheten ufattelig stor. Breen beveger seg med flere meter om dagen, helt til den når havet, hvor den smelter og blir borte.

Det er flere grunner til at en slik ismasse løsner; men i prinsippet ervann den viktigste faktoren. Når breen når en viss størrelse, vil jordvarmen fra undersida begynne å smelte den aller nederste isen i breen. Det danner seg en sjø av flytende vann under breen, og det kan dekke et stort område. Så løsner isbreen og flyter avgårde med vannet.

SE: Skobreen på Svalbard i full fart

Når breen beveger seg, skapes det friksjon mot underlaget. Den utvikler i sin tur igjen varme som bidrar til å smelte mer is etter hvert som breen vandrer.

Forskerne på Svalbard er nå i gang med å beregne hvor store ismasser som har vært i bevegelse, under Skobreens vandring. De antar at breen har vært mellom 40 og 70 meter høyere enn den er i dag.

Skobreen på vandring

3. mai 2005

Foto: Lene Kristensen / UNIS

 

Skobreens vandring

31. mai 2005

Foto: Lene Kristensen / UNIS

 

Skobreen vandrer

16. juni 2005

Foto: Lene Kristensen/ UNIS

 

Skobreen i full fart

30. juni 2005

Foto: Lene Kristensen / UNIS

 

Skobreen møter havet

29. august 2005

Foto: Lene Kristensen / UNIS

 

 

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)