Hopp til innhold

Årets beste vitenskapsbilder

HIV, GPS-spora søppel, kolliderende galakser og hårete tomatfrø kan også være kunst.

For åttende år på rad har National Science Foundation kåra de beste visualiseringene av fenomener som kan puttes i den svære vitenskapsekken.

Sammen med bladet Science presenterte de nylig vinnerne og de som nesten nådde opp i de fire kategoriene illustrasjon, informasjonsgrafikk, fotografi og multimedia.

Se alle bildene øverst i saken.

1. plass - multimedia:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Over ser vi vinnervideoen i multimediaklassen. Dietmar Offenhuber og kollegaene hans ved MIT i Cambridge festa GPS-sensorer til 3000 deler søppel i Seattle. I løpet av to måneder hadde lyspærer havna i midtvesten, batterier i Michigan og blekkpatroner i Mexico. Og du kan følge avfallets ferd i den grafiske fremstillinga over.

HIV på topp

I illustrasjonskategorien tok Ivan Konstantinov og grafikerteamet hans hjem seieren for sin fremstilling av en HIV-partikkel i oransje og grått. HIV-partikkelen er åpna så kjernen vises, noe som rørte dommerpanelet:

– Det ser ut som en gapende kjeft som er klar til å spise deg på samme måte som AIDS spiser opp samfunn, sier jurymedlem Tom Wagner til Science.

Bildene som ikke nådde helt opp men likevel fikk hederlig omtale viste senneps-DNA, bakteriofager og gjærceller.

Hederlig omtale - multimedia:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Thomas Cox har tenkt stort i sitt bidrag til konkurransen. Videoen over viser en simulering av et 3,6 milliarder år langt møte mellom to spiralgalakser som ligger 4,6 milliarder lysår unna Jorda.

Soppseier

Kandis Elliott vant informasjonsgrafikklassen med sin plakat Introduction to Fungi. Plakaten viser ikke bare det vi tradisjonelt forbinder med sopp, den viser blant annet øl, vin, brød, trøfler og blåskimmelost - alt med sopp i seg.

– Sopplakaten var en klar vinner. Den er rett og slett fantastisk, sier jurymedlem Alisa Zapp Machalek.

På plassen bak finner vi Everyone ever in the world , enplakat som representerer de rundt 78 milliardene mennesker som har levd på Jorda de siste 5000 åra.

Hederlig omtale - multimedia:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Glyphsea er en video som vanskelig kan kalles noe annet enn funksjonell kunst. Amit Chourasia og teamet hans ved University of California har brukt kuler for å modellere bevegelse, noe som gjør at man i større grad enn før er i stand til å simulere seismiske bølger som beveger seg gjennom jorda. Dermed kan man også finne ut hvordan jordskjelv påvirker mennesker i forskjellige avstander fra skjelvet.

Molekyler på gull

I fotografiklassen vant Seth Darling og Steven Siebner med sitt bidrag Rough waters. Bildet kan ved første øyekast se ut som ei vannoverflate av noe slag, men i virkeligheten er det et nanometertynt lag med molekyler som slår seg til på ei gulloverflate.

Vinnerbidrag må både være kunstferdige og vitenskapelige, og Alisa Zapp Machalek i juryen mente dette bildet hadde begge deler:

– Vitenskapen bak er fantastisk, og selve bildet - wow.