Hopp til innhold

Årets astrobilder skal kåres

Bilder av Melkeveien og nordlyset er godt representert når konkurransen Astronomy Photographer of the Year tilspisser seg.

De svære, påkosta romteleskopene - mest kjent er kanskje Hubble - fôrer oss med storslåtte astrobilder på nesten daglig basis.

Men man trenger ikke å være et romteleskop for å ta gode astronomibilder - det viser Astronomy Photographer of the Year-konkurransen svært tydelig.

Ny rekord

Det er Royal Observatory of Greenwich som står bak den årlige fotokonkurransen som i år har mottatt over 1.200 bidrag, noe som er ny rekord.

Nå har de laga ei kortliste med bilder som fortsatt er med i kampen om heder, ære og penger - et utvalg av disse ser du øverst i saken.

Melkeveien er fremtredende på flere av bildene, i tillegg får vi blant annet se nordlys, kometer og stjernetåker.

Star Icefall

Et nærmest nifst, frossent landskap mot en mørk nattehimmel tok fjorårets førsteplass i kategorien Jorda og rommet. På himmelhvelvingen ser man stjernebildene Orion, Tyren og stjernehopen Pleiadene, som befinner seg i Tyren. Bildet er tatt av japanske Masahiro Miyasaka.

Foto: Masahiro Miyasaka

Jord, solsystem og fjernt verdensrom

Et panel bestående av astronomer, journalister og historikere skal vurdere astronomibildene, som er plassert i fire hovedkategorier:

  • Jorda og rommet: Denne kategorien er for bilder som inkluderer landskap, mennesker og andre jordiske objekter - i tillegg til et astronomisk objekt.
  • Solsystemet vårt
  • Det fjerne verdensrom: Her havnet alle bildene med motiver som ligger utenfor solsystemet vårt, inkludert stjerner, galakser og stjernetåker.
  • Unge astronomifotografer

Vinnerne blir offentliggjort 18. september, følg med på NRK.no hvis du vil finne ut hvilke fotografer som kan smykke seg med tittelen Årets astronomifotograf.

Transit of Venus 2012

Fjorårets vinnerbilde i kategorien solsystemet vårt. Det hvite legemet er sola, og den lille, mørke prikken er Venus idet planeten passerer foran sola.

Foto: Chris Warren