Åpner søkemotor for 3D-printing av våpen

AUSTIN, TEXAS (NRK.no): En amerikansk jusstudent vil gi alle muligheten til å fremstille våpendeler ved hjelp av 3D-printere.

3D-printet magasin

Defense Distributed har laget magasinet du ser på bildet ved hjelp av en 3D-printer. Nå vil de gjøre våpendeler til allemannseie.

Foto: Skjermdump YouTube

Defense Distributed vakte oppsikt tidligere i år da de gjennomførte en vellykket test av et hjemmelaget magasin for et semiautomatisk gevær.

Magasinet var produsert ved hjelp av en 3D-printer, en printer som mates med en design-datafil og som så fremstiller tegningen tredimensjonalt i plast eller andre materialer.

Dørstoppere og kjeveimplantater

NRK kunne i fjor fortelle om 16 år gamle Mikkel Killingmoe Christensen som printet ut alt fra dørstoppere til pyntegjenstander på sin 3D-printer.

Også i legevitenskapen har 3D-printing gjort seg gjeldende. I juni i fjor fikk en eldre kvinne operert inn en 3D-printet underkjeve i titan .

Men folkene bak Defense Distributed har altså sett muligheten for å gjøre våpen til allemannseie.

Nå vil de lansere en egen søkemotor, etter modell av The Pirate Bay, hvor modellfiler til våpen og alle andre tenkelige gjenstander legges ut.

Inspirert av The Pirate Bay

Cody Wilson

Cody Wilson mener alle bør få tilgang til å lage sine egne våpen.

Foto: Cody Wilson (Wikimedia Commons)

Det er jusstudenten Cody Wilson fra Texas som står bak planene om søkemotoren DefCAD

– The Pirate Bay har mange av de rette ideene, men kampen kommer til å slutt til å stå om den fysiske opphavsretten. Vi vil derfor lansere disse verktøyene tidlig, sier Wilson ifølge teknologinettstedet Ars Technica.

Foreløpig er Wilsons virksomhet fullt lovlig etter amerikansk lov, men flere våpenkritiske politikere i USA ønsker seg et forbud mot denne type printing.

Trolig vil også selskapene som får delene sine spredd gratis på nett sette advokater i sving for å stanse DefCAD.

Wilson sier på sin side at han i likhet med The Pirate Bay vil flytte virksomheten til frihavner i andre land, dersom han får opphavsrettsadvokatene på nakken.

– Ytringsfrihet

Mandag holdt Wilson en presentasjon av prosjektet på South by southwest-messa i Austin i Texas.

– Hvis dere har fulgt med i media tror dere kanskje 3D-printing kun handler om å lage muffins eller hagegnomer. Men 3D-printing kommer til å bli en meningsfull teknologi, og printing av våpen kommer til å bli en del av det, sa Wilson under presentasjonen.

Ifølge jusstudenten har Defense Distributed allerede lagt ut 100 designfiler som har blitt lastet ned mer enn 400.000 ganger siden desember i fjor, skriver All things digital.

Cody Wilson

Cody Wilson presenterte planene for sin fysiske fildelingstjeneste i Texas mandag.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Organisasjonen har som målsetning å i fremtiden kunne publisere designfiler til et komplett våpen, forteller Wilson til NRK.no når vi møter ham i Texas.

– Vi har foreløpig ikke fått en føderal produksjonslisens for våpen. Derfor kan jeg ikke publisere prototypen. Jeg ønsker ikke å bryte loven, sier Wilson.

Men ifølge Wilson er både printere og materialer tilgjengelige i dag slik at man kan printe et fullstendig våpen.

Møter motbør

Han vedgår at det kan by på utfordringer i forhold til våpenlover i andre land dersom folk i for eksempel Norge laster ned filene fra nettsiden hans.

– Jeg tror nok allerede det er en utfordring. Men vi har først og fremst lagt ut våpendeler til våpen folk flest ikke eier. Om vi hadde komplette tegninger på våpen kunne det vært et større problem, men så må man også tenke på at mange heller ikke har tilgang til ammunisjon til disse våpnene, sier Wilson.

Defense Distributeds prosjekt har skapt kontroverser også i USA, hvor flere har tatt til orde for strengere våpenlover etter skytemassakren på Sandy Hook barneskole før jul.

Den demokratiske politikeren Steve Israel fra New York tok i januar initiativ til å fornye et forbud mot kopiering av våpendeler, men Wilson tror Israel står ganske alene i dette spørsmålet..

– Kongressen er allerede opptatt med budsjettproblemene, og så tror jeg ikke at dette er annet enn et symbolsk problem for disse menneskene, sier Wilson til NRK.no

– Tror ikke folk bryr seg

Wilson tviler på at publiseringen av et komplett og fungerende våpen vil føre til en verdensomspennende bølge av kriminalitet.

– Jeg tror folk vil være ganske uinteresserte den dagen vi publiserer tegningene. Kanskje det hadde ført til økt trafikk på nettet noen uker, men jeg tror de fleste ikke ville brydd seg, sier Wilson.

Amerikaneren sier han er mot all form for våpenkontroll og ser heller ikke noe moralsk problem ved at noen kan bruke tegningene til å ta livet av andre.

– Burde jeg følt meg dårlig? Skulle jeg ofret meg selv på et alter eller noe?
Er det virkelig uungåelig at noe vil skje fordi vi har frihet? Er frihet noe farlig?
Ligger folk våkne om natta fordi vi har frihet til å gjøre grusomme ting, spør Wilson.

Deler i plast

Våpendelen Wilson og kollegene produserte i mars var til den semiautomatiske rifla AR-15. I en video publisert på Youtube klarte de å fyre av 600 skudd fra våpenet med kopidelen som var printet i herdet plast.

SE VIDEOEN HER:

Ifølge Wilson skal det være mulig å fremstille en våpendel i dårligere materiale for rundt 50 dollar.

Organisasjonen planlegger å tjene penger på reklame på nettsidene. I tillegg mottar de donasjoner fra private givere.

Defense Distributed har tidligere blitt kastet ut av brukerfinansieringsnettstedet IndieGogo.

Forbudt i Norge

Steinar Talgø

Steinar Talgø i Politidirektoratet sier Våpenloven forbyr printing av våpendeler i Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

NRK har tidligere snakket med Politidirektoratet om hvordan de stiller seg til muligheten for å laste ned våpentegninger fra nettet og printe dem ut.

– Våpenlovens § 2 definerer nærmere hvilke våpendeler som er registreringspliktige. Våpenlovens §§ 20 og 21 fastsetter videre vilkårene for å kunne produsere våpen (krav om politiets tillatelse), sa seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratets juridiske avdeling, til NRK.no i februar i år.

Talgø sier denne loven omfatter produksjon av våpen og deler uansett hvordan produksjonen foregår.