Ansiktet kan røpe navnet ditt

Israelske forskere mener navnet vi får er med på å påvirke utseende vårt.

ansikter

Et dataprogram har lett etter lignende ansiktstrekk hos folk som heter det samme.

Tre hundre testpersoner og en datamaskin var i stand til å gjette hva personer heter bare ved å se på ansiktet deres. Snittresultatene på gjetting var langt ifra perfekt, men viser at både maskiner og mennesker klarte oppgaven bedre enn hvis man valgte et navn helt tilfeldig.

– Forskningen vår viser at folk faktisk ser ut som navnet sitt, sier Ruth Mayo ved Hebrew University i Jerusalem.

Forskningen er publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of personality and social psychology og er basert på 300 israelske og franske forsøkspersoner som skulle vurdere navnet på ansikter. Ut fra en liste på fire eller fem navn, klarte forsøkspersonene å plukket ut riktig navn i 28–40 prosent av gangene i tre forskjellige eksperiment. Hadde det vært tilfeldig skulle de klart det i 20 eller 25 prosent av gangene.

– At navnet vårt vises på ansiktet, sier hvor stor effekt sosiale faktorer kan ha på identiteten vår og til og med potensielt påvirke hvordan vi ser ut, sier Mayo.

Født eller blitt sånn?

Også en datamaskin klarte å plassere riktig navn på ansikt bedre enn tilfeldighetene skulle tilsi. Den klarte det ved å anlysere hvilke likhetstrekk som fins i ansiktene til folk som har det samme navnet. Navneforsker Ivar Utne har to forklaringer på resultatene.

Navneforsker Ivar Utne

Navneforsker Ivar Utne syns den israeske forskningen er spennende, men vil ikke nødvendigvis gå god for konklusjonene.

Foto: Marit Stensby / NRK

– Navn blir knyttet til vise typer assosiasjoner. En som heter Preben vil kanskje ikke gå rundt ubarbert. Mens en som heter Bjørn kanskje ikke gå rundt i dress, sier navneforsker Ivar Utne ved UiB.

Han mener at en annen forklaringen kan være at folk får navn etter hvilket sosialt lag de tilhørere. Lignende miljø eller arvelige egenskaper kan forme folk likt.

– Kanskje det å se veltrent eller fjellvant ut eller ikke i ansiktet, kan ha å gjøre med sosiale lag, sier Utne.

De israelske forskerne mener det er du som former deg til navnet ditt gjennom de bildene du har av andre med det navnet.

– Folk forbinder f.eks. Bob med et rundere ansikt enn en Tim. Vi tror disse stereotypier over tid kan påvirke folks utseende, sier Mayo.

Israeleren viser til en del av studien hvor de klarte å få folk til å gjette riktig navn bare ut fra de delen av ansiktet som man kontrollerer selv, som hårfasong.