Anbefaler alle å bytte nettleser

Det er oppdaget en sårbarhet i alle versjoner av Internet Explorer som kan ta over datamaskinen din. NorSIS anbefaler alle som benytter denne nettleseren om å bruke en annen.

Internet explorer logo

En sårbarhet i Internet Explorer kan føre til at noen tar kontroll over datamaskinen din.

Foto: Microsoft

Det er oppdaget en såkalt 0-dagssårbarhet til Internet Explorer, en svakhet som ifølge NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) ser ut til å gjelde alle versjoner.

Sårbarheter oppdages med jevne mellomrom, og skyldes en feil i utviklingen av programmet. En 0-dagssårbarhet kan være kritisk.

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem i NorSIS anbefaler å bytte til en annen nettleser enn Internet Explorer til problemet er løst.

Foto: Jan Tore Øverstad / Jan Tore Øverstad

– Når en slik sårbarhet blir kjent finnes det ingen rettelse eller oppdatering som kan rette opp sårbarheten, sier seniorrådgiver i NorSIS, Hans Marius Tessem til NRK.no.

Nå anbefaler de alle som benytter Internet Explorer om å benytte en annen nettleser inntil det foreligger en oppdatering som retter svakheten. Han understreker dog at det er viktig at andre nettlesere man bruker er oppdatert.

Tar kontroll over datamaskinen

Internet Explorer brukes av mange. Og en slik sårbarhet kan føre til at noen kan ta kontroll over datamaskinen din.

– Man utnytter sårbarheten slik at man kan få installert for eksempel en spionprogramvare på maskinen, sier Tessem, og legger til at det ofte er vanskelig å vite om man har blitt rammet.

Han forteller at Microsoft nå trolig jobber med å lage en oppdatering for å få bukt med problemet og rette opp i feilen.

Ifølge Tessem ser de på dette som svært alvorlig, og han påpeker at det er viktig å holde programmer og operativsystem oppdatert. Hvis ikke vil du være like sårbar som om du hadde blitt utsatt for en 0-dagssårbarhet.