Kjeft som redder liv

Det fryktinngytende gapet til alligatoren kan bli kilden til liv for tusenvis av mennesker.

Alligator
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

I tillegg til tenner er den digre alligatorkjeften bevæpnet med millioner av aggressive bakterier. Selv et lite rift kan føre til en hissig infeksjon som kan ta livet av offeret. Nå vil amerikanske forskere bruke disse ekstremt motstandsdyktige bakteriene til å framstille nye typer antibiotika som kan knekke selv de skumleste bakterier.

Dreper HIV-viruset og MRSA-bakterien

Mark Merchant , professor i biokjemi ved McNeese State University i Los Angeles, har forsket på alligatorer og krokodiller i årevis. På den årlige vårmøtet til American Chemical Society la han fram oppsiktsvekkende funn som viser at alligatorblod kan gi helsebot.

Ifølge Merchant kan proteinene i alligatorblodet bekjempe både sopp og bakterier.

Blant bakteriene som ble nedkjempa i laboratoriet var MRSA, den dødelige sykehusbakterien som tar tusenvis av liv hvert år, og som er motstandsdyktig mot antibiotika. Dessuten viste blodproteinet seg også som en effektiv soldat i kampen mot HIV-viruset, som fører til utviklingen av AIDS.

Effekten er så kraftig at forskerne holder det for sannsynlig at mange av oss i framtida vil bli friske takket være produkter fra alligatorens blod.

Alligator vs alligator

Alligator mississippiensis
Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

Studier har vist at alligatoren har et usedvanlig sterkt immunsystem, som virker helt forskjellig fra det som fins hos oss mennesker. Alligatorens immunforsvar nedkjemper mikroorganismer som sopp, virus og bakterier uten å ha vært utsatt for dem tidligere.

Forskerne tror at dette er en egenskap som krypdyret har utviklet for at dens egne sår skal leges raskt, ettersom de ofte blir skadd i harde kamper om territorium med andre alligatorer.