Hopp til innhold

Nå kan «alle» se deg

Fra onsdag av er det mulig å fortelle Facebook-vennene dine hvor du er ved hjelp av ett enkelt tastetrykk. – Tenk over hva du gjør, sier Teknologirådet.

Facebook

Facebook utvikler seg stadig. Sist ut er en tjeneste som viser hvor du befinner deg.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gjennom tjenesten Places på Facebook kan du nå «sjekke inn» på de stedene du er på.

– Burde man benytte seg av det, eller la være?

– Husk at det er de du er venn med som får vite hvor du er, ikke hele verden. For mange er det uaktuelt, og det er helt greit, sier Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver i mediebyrået Carat, til NRK.no.

Øyvind Solstad

Kommunikasjonsrådgiver i mediebyrået Carat, Øyvind Solstad.

Ikke bekymret

Kommunikasjonsrådgiveren ser likevel ingen grunner som er gode nok til ikke å bruke tjenesten.

– Hvis jeg for eksempel drar en helg til Geilo, og sjekker inn på Places samtidig som jeg sjekker inn på hotellet, vil jeg for eksempel få kommentarer på hvordan føret er i bakken, og slike ting. Det skaper en sosial aktivitet, sier Solstad.

Han ser at slike statuser kan gjøre det enklere for tyver å bryte seg inn i den forlatte leiligheten hjemme, men mener det ikke er et godt nok argument.

– Klart, hvis du er venn med folk du ikke kjenner, og skriver at «flatskjermen jeg kjøpte kom samtidig med at jeg skulle reise, så jeg satte den bare i gangen, og glemte å aktivere alarmen». Så dumme er ikke folk. Verdien av slike enkeltopplysninger får ofte for høy verdi, mener Solstad.

Vil du bruke denne tjenesten? Diskuter i feltet under saken!

Vil bli vanlig

– Slike tjenester var en tendens gjennom hele 2010, og vil nok bli mainstream framover, tror Tore Tennøe i Teknologirådet.

– Hvis man ser på de store linjene, så var jo drømmen om internett at man skulle være frigjort fra tid og sted. Nå blir stedet du er en del av identiteten din. Det er en slags selvpromotering; vis meg hvor du er og jeg skal si deg hvem du er, sier Tennøe til NRK.no. sier Tennøe til NRK.no.

Teknologirådet ser både positive og negative sider ved slike tjenester. Det mest negative er at du legger igjen flere spor etter deg.

– Folk kan velge å være massivt sporbare, og da er det alltid noen som følger deg overalt, forklarer Tennøe.

Det positive er at byen blir smartere.

Tore Tennøe

Tore Tennøe er direktør for Teknologirådet.

Foto: Teknologirådet

– For eksempel kan det bli lettere å lese byen, fordi vi kan få beskjed om hvor det er tryggest å gå, hvor det er minst kø, og hvor vennene dine er, sier Tennøe.

– Vurder det nøye

Også Øyvind Solstad ser for seg at mange kommer til å bruke tjenesten.

– Man venner seg til det. Bare pass på at det ikke blir for masete. En trenger for eksempel ikke sjekke inn alle gangene man går inn og ut av jobb. I verste fall mister du Facebook-venner på grunn av maset.

Teknologirådet er opptatt av at man skal tenke over saken, og ikke bare bruke tjenesten fordi alle andre gjør det.

– Det grunnleggende er at vi ikke bare går med en mobiltelefon i lomma lenger, den er også en sensor med GPS. Jeg mener det viktigste er at folk får mulighet til å ta bevisste valg i forhold til om de vil trekkes inn i slike tjenester eller ikke, sier sjefen for Teknologirådet, Tore Tennøe.