Advarer mot «tvangsinnmelding»

Er du en av over 10 000 som i dag har blitt medlem av Facebook-gruppen «Slipp Maria Amelie fri!» uten å ha gitt samtykke? Da er du langt fra alene.

facebook, slettmeg.no

Ole Morten Knudsen i Slettmeg.no sier folk må være oppmerksomme på hvilke grupper vennene deres melder dem inn i på Facebook. Torsdag ble flere tusen brukere meldt inn i en gruppe til støtte for den papirløse asylsøkeren Maria Amelie.

Foto: Fotomontasje: Facebook/Hans Fredrik Asbjørnsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da Facebook i oktober kom med sin nye gruppefunksjon som skulle gjøre det enklere å holde styr på forskjellige nettvenner og interesser, fjernet de samtidig muligheten til å lage nye grupper på «gamlemåten».

Fra tidligere å kunne velge hvilke grupper du ønsket å være medlem i, har Facebook-brukere fra oktober 2010 opplevd å bli «tvangsinnmeldt» i grupper opprettet av venner, venners venner, eller enda fjernere «venner».

Les også: Nå kan «alle» se deg

Facebook tier

På gruppesiden i «Slipp Maria Amelie fri!», som er åpen og synlig for alle Facebook-brukere, er det flere som reagerer på at venner har meldt dem inn i gruppen uten deres tillatelse. Torsdag morgen hadde gruppen over 10 000 medlemmer, mens på formiddagen var medlemstallet igjen nede i 5000 etter at over halvparten hadde meldt seg ut. Samtidig ble nye Facebook-brukere forløpende lagt til av sine venner.

Les også: Han er «årets navn» i Time

– Slettmeg.no har fått flere henvendelser fra brukere som reagerer på såkalte «tvangsinnmeldinger». Vi har kontaktet Facebook angående dette problemet, men har ikke fått svar, sier rådgiver Ole Morten Knudsen i Datatilsynet til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Revurdere venneforhold?

Han bemerker at selv om «Slipp Maria Amelie fri!»-gruppen ikke er den verste gruppen å bli medlem av, finnes det grupper det kan være mindre heldig å bli assosiert med.

– Det eneste rådet vi kan gi, er å melde seg ut av de aktuelle gruppene. Opplever du å bli meldt inn i svært upassende grupper, ville jeg vel kanskje også revurdert hvem jeg er Facebook-venn med, ettersom det bare er venner som kan melde deg inn, sier Knudsen.

Les også: Slettmeg.no opplever enorm pågang

På samme måte oppfordrer han brukere til å være skeptiske til spesielle grupper som kan dukke opp i nyhetsstrømmen til andre venner, som heller ikke nødvendigvis er frivillige medlemmer.

Vær oppmerksom

Facebook, Mark Zuckerberg

Facebook-gründer Mark Zuckerberg har foreløpig ingen planer om å endre funksjonen med «tvangsinnmelding».

Foto: Paul Sakuma / Ap

Flere utenlandske medier og bransjenettsteder har kritisert Facebook for å ha svekket personvernet på nettsamfunnet ytterligere ved ikke å la brukeren selv ha kontroll over hvilke grupper han vil være medlem i, men nettstedet har så langt ikke vist noen vilje til å endre grunninnstillingene.

– Vi har prøvd å gjøre det så enkelt som mulig, og har gitt folk mer kontroll. Vil du ikke være med i gruppen, er det bare å melde seg ut, sa gründer Mark Zuckerberg i et intervju med gigaom.com i forbindelse med lanseringen i høst.

Les også: Facebook skjuler eksen din

Du må med andre ord selv følge med på hvilke grupper dine venner melder deg inn i, og deretter gå fysisk inn i hver gruppe og fjerne deg som medlem dersom du ikke ønsker å være med. Når du først har meldt deg ut kan ingen «tvangsmelde» deg inn igjen i den aktuelle gruppen, men for nye grupper må du gjennom samme prosedyre hver gang.

Bruker du ikke Facebook ofte, risikerer du i verste fall at noen melder deg inn i en støtende eller sjikanerende gruppe uten at du selv er klar over det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eirik Solheim

Eirik Solheim sjekker alltid personverninnstillingene når det kommer nye funksjoner på Facebook.

Foto: unknown / NRK

Sjekker alltid personverninnstillingene

– Jeg har en generell regel om at hver gang Facebook kommer med en ny funksjon, går jeg inn i personverninnstillingene og sjekker at jeg fortsatt har den kontrollen jeg ønsker å ha, forteller NRK Beta-redaktør Eirik Solheim til NRK.no.

Han råder alle andre til å gjøre det samme, ettersom Facebooks grunninnstillinger ofte er motsatt av hva man tenker er naturlig.

Les også: – Vi tror ikke mail er den moderne måten å sende meldinger på

– I stedet for at jeg gir folk frihet, har de nå den friheten automatisk. Jeg rakk å bli sjekket inn flere steder med «Facebook Places» denne uken før jeg huket av for at jeg ikke vil at venner skal kunne fortelle hvor jeg befinner meg til en hver tid, sier Solheim.

Dette er imidlertid ikke et valg du har når det gjelder innmelding i Facebook-grupper.

Var du klar over at man nå blir «tvangsinnmeldt» i Facebook-grupper, og har du kanskje gjort det selv med dine egne venner uten å vite det? Diskutér saken her!