NRK Meny
Normal

Ab-Doer - veien til drømmekroppen?

Magetreningsapparat lover gull og grønne skoger - eksperter er skeptiske.

Video Ab-Doer

Har du lyst til å fjerne magefettet og få six-packen fram i lyset ved hjelp av et kvarters daglig trening? Ja?

Dette er nemlig noe treningsapparatet Ab-Doer Twist kan hjelpe deg med ifølge Thane - firmaet som selger produktet. Norske eksperter er derimot mildt sagt lite overbevist.

– Vitenskapelig bevist

Reklamevideoen under lover "fordoblete treningsresultater med forminska treningstid", at "Torsion Flex-teknologi aktiverer muskler som andre øvelser ikke når til", "biometrisk synergi" og "en vitaliserende og terapeutisk massasje hver gang" - alt dette "raskere og enklere enn du noen sinne trodde var mulig".

I tillegg kan reklamen fortelle at det er "vitenskapelig bevist at det virker".

Dette vitenskapelige beviset kan du lese her. Navnet på universitet testinga har foregått ved har blitt sensurert, og det er kun én person som har blitt testa.

Den 15 minutter lange TV-shop-versjonen av denne reklamevideoen forteller flere suksesshistorier om hvilke resultater du kan oppnå med kun 15 minutter daglig trening i 60 dager.

Blant annet har denne karen forandra mer enn bare humør, hår og nese i løpet av to måneder:

Abdoer

Før to måneder med Ab-Doer.

Foto: Skjermdump
Ebdoer etter

Etter to måneder med Ab-Doer.

Foto: Skjermdump

100 dager på én kilo

Programleder i Schrödingers katt - Per Olav Alvestad - fikk med seg fem andre forsøkskaniner for å teste det såkalte vidunderapparatet.

I snitt forbrente de rundt 10 kalorier i minuttet ved bruk av Ab-Doer. Det samme gjorde de ved å gå 6,5 km/t på ei tredemølle.

Testene viste at de måtte ha trent i minst hundre dager for å gå ned én kilo hvis de skulle begrensa seg til 15 minutter med trening daglig.

– Det lar seg ikke gjøre

Ola Eriksrud er univeritetslektor ved Norges idrettshøyskole, og en av Norges fremste eksperter på magemuskler. Han reagerer på flere av påstandene i TV-shop-versjonen av reklamen.

  • «Fordobler treningsresultatet mens du forminsker treningstiden.»

– Det lar seg ikke gjøre.

  • «...studerte anatomi og så på kroppene til boksere, turnere og dansere. De vrir seg, roterer og bøyer seg. Og resultatet blir at de ikke har fett noe sted fordi de beveger seg i alle retninger.»

– At de ikke har fett i de områdene der er ikke på grunn av bevegelsemønstrene, men en kombinasjon av ulik trening.

  • «For 12 år siden dukket det opp et revolusjonerende produkt som snudde fintessverdenen på hodet.»

– Hvis den snudde verden på hodet er det overraskende at vi ikke ser den brukt blant profesjonelle idrettsutøver, andre idrettsutøvere eller på noe treningssenter. Hvis den revolusjonerte det, var eventuelt revolusjonen kortvarig.

  • «Opplev en dramatisk vektreduksjon og få den utrolige vaskebrettmagen du alltid har drømt om.»

– Det er ikke mulig med et slikt redskap fordi det er en annen form for trening som også må komme i tillegg - du må også ha trening som har varighet over tid. Det er ingen enkle løsninger.

  • «Kun Abdoers patenterte torsion flex teknologi aktiverer muskler som andre øvelser ikke kommer til.»

– Det er bare tull. Fordi andre øvelser vil gjøre det, og hvis de aktiverer muskler som ikke aktiveres med dagligdagse eller idrettslige bevegelser så har den ingen hensikt. For det fins ikke.

  • «Tvins har over 1 million fornøyde kunder over hele skandinavia, så ikke nøl.»

– Jeg har ennå til gode at å se dette offentlig, så det er i så fall en million brukere i det skjulte.

John Abdo

John Abdo - mannen bak Ab-Doeren - påpeker at man må forbrenne fett for å se bra ut.

Foto: www.johnabdo.com

Eriksrud sier at maskina - som er utvikla av fitnessguru John Abdo - ikke er trening, men butikk.

Abdo sier til NRK at han ikke vil føre noen bak lyset ved å si at ett eneste produkt er alt du trenger for å oppnå fremgang.

– Bruker du Ab-Doeren vil du føle deg bedre. Men for å se bedre ut må du forbrenne fett, og det følger en komplett kostholdsplan med når du kjøper Ab-Doeren.

– Må i tillegg følge kostholdsplan

Tvins er navnet på firmaet som selger Ab-Doer i Skandinavia, men de er ikke interesserte i å svare NRK på spørsmål knytta til treningsmaskina deres.

De henviser videre til Thane - deres moderselskap i USA.

Det Tvins derimot gjør etter å ha vært i kontakt med NRK, er å sette ned prisen på Ab-Doeren fra 1999 kr til 1499 kr. Dette er det den koster i butikk - til tross for at de reklamerer med at produktet kun er tilgjengelig gjennom TV-tilbudet.

I tillegg legger de på følgende tekst i reklamen - i svært liten skrift i noen få sekunder:

«Dette ble oppnådd etter å ha fulgt den kalorikontrollerte dietten og treningsprogrammet som følger med»

– Mer effektivt enn å gå

En talsperson for Thale, som foretrekker å være anonym, skriver i en e-post at han anerkjenner Eriksrud som ekspert på området.

– Men vi vil gjerne at dere også skal anerkjenne våre eksperter - vi har akademikere, OL-trenere, verdensmestere og profftrenere.

Vi spør tilbake om vi kan få en liste over navn på disse personene, noe vi ikke får svar på.

Daniel Sollie Hansen Ab-Doer

Daniel Sollie Hansen tester Ab-Doer, og finner ut at det må mer enn 15 minutter hver dag til for å forandre kroppen.

Foto: Chris Veløy

På spørsmål om hvordan de kan tillate seg å si at et kvarters daglig trening gjør at man kan forandre kroppen så radikalt, svarer han at man også må følge en diett.

– Resultatene er oppnådd av mennesker som har fulgt Ab-Doer Twist-programmet, som i tillegg til treninga inneholder en kostholdsplan, noe som klart kommer frem i reklamen, sier han til NRK.

Han forklarer at Ab-Doerens effektivitet er dokumentert i den vitenskapelige studien deres, som er utført av et stort universitet i California.

– Rapporten viser at Ab-Doer Twist er langt mer effektiv en sit-ups når det gjelder alle musklene i torsoen. I tillegg forbrenner du langt mer kalorier ved å bruke den enn ved å gå på tredemølle i 4,8 kilometer i timen.

Langt introduksjonstilbud

Kostholdsplanen blir nevnt mot slutten av reklamen, som en av de tingene du kan få med hvis du benytter deg av det «tidsbegrensete introduksjonstilbudet» - et tilbud som nå har stått i ett og et halvt år.

Konfrontert med påstanden om at Ab-Doer er det eneste treningsapparatet som aktiverer alle musklene i magen mener han at Tvins og Thane har sitt på det tørre.

– John Abdo har - som fitness- og helseekspert -særdeles god kjennskap til magerelatert treningsutstyr som er solgt de siste femten år. Han vet ikke om noe annet apparat som gjør brukeren i stand til å bruke alle torsomusklene ved hjelp av bøying, strekking, rotasjon og sirkulære bevegelser.

Talspersonen unnlater å svare på enkelte av spørsmålene med mindre han får muligheten til å se hva John Abdo har sagt i sitt intervju - noe han ikke får.

Han svarer heller ikke på oppfølgingsspørsmålene, som blant annet går på vitenskapen bak studien deres, navn og kontaktinfo til mannen på bildene lenger opp i saken, og grunnen til at dietten som kreves ikke kommer tydelig fram i reklamen.

– Ikke mottatt klager

Konfrontert med påstander om at reklamen de sender kan være basert på løgn svarer presseansvarlig i TV3, Glenn Støldal, at de skal se på saken.

– Vi har ikke mottatt noen klager på dette produktet. Om det viser seg at påstandene om dette produktet ikke er gyldige, vil vi naturligvis ta dette opp med annonsøren og vurdere å ta reklamen for dette produktet av lufta, sier han til NRK.

Han forteller at regelverket de forholder seg til stiller krav om at påstander i reklamene skal være gyldig.

Se innslaget i Schrödingers katt - torsdag klokka 19.45.