Å bytte batterier her er ikke lett

Besetningen på den internasjonale romstasjonen gjennomfører i dag en stor operasjon med støtte fra bakken. Målet er å bytte batterier, men de ligger på utsiden av stasjonen.

Romvandringen foregår på utsiden av Den internasjonale romstasjonen som går i bane mellom 330 og 410 kilometer over bakken.

Normalt sett lever besetningen sitt liv på innsiden av ansamlingen av trykksatte blikkbokser som utgjør Den internasjonale romstasjonen.

De kommer veldig sjeldent ut på tur. Aktivitet på utsiden er komplisert og farlig. Det var under en slik romvandring den mest alvorlige situasjonen i stasjonens historie oppsto.

En italiensk astronaut var nær å miste livet da hjelmen hans ble fylt av vann. Den største utfordringen for astronauter på utsiden er at det tar mange minutter å komme seg inn dersom det oppstår en alvorlig situasjon.

Shane Kimbrough i romdrakt

Det er en høyteknologisk greie Shane Kimbrough er kapslet inn i, men det betyr også at mye kan gå galt. En romdrakt som denne tok nesten livet til astronaut Luca Parmitano i 2014.

Foto: NASA

Kosmisk beskytning

På utsiden er også astronautene mye mindre beskyttet mot romsøppel og meteorer som uten forvarsel kan treffe dem.

Disse små partiklene kan ha like mye bevegelsesenergi som et prosjektil fra en rifle, og vil trenge gjennom romdrakten.

Dagens romvandring gjennomføres av amerikaneren Shane Kimbrough og franskmannen Thomas Pesquet.

Kimbrough er sjefen ombord i stasjonen, og har også lederrollen under romvandringen. Han har derfor drakten med de røde stripene. Dette er fjerde gangen i karrieren den amerikanske 49. åringen gjennomfører en romvandring.

Den 38. år gamle franskmannen har aldri tidligere vært utenfor en romstasjon eller romfartøy, så dette er en helt ny opplevelse for ham.

Thomas Pesquet i romdrakt

Thomas Pesquet fra den europeiske romfartsorganisasjonen, ESA, har mye trening, men han har aldri vært ute på tur før.

Foto: ESA

Dette er typisk sakte-TV. Operasjonen på utsiden varer i minst seks timer.

Kampen mot drakten

Selv om det kan se lett ut å bevege seg i vektløs tilstand, så er dette hardt arbeid. Fordi det er trykk på innsiden av drakten og ikke noe luft på utsiden, så blir alle bevegelser tunge.

Kampen mot den stive drakten fører ofte til utmattelse og så kraftig svetting at astronautene blir dehydrert.

For å gjøre plagene mindre alvorlig, er trykket inne i draktene bare en tredel av trykket inne stasjonen. For å få nok luft i det lave trykket, puster astronautene inn ren oksygen.

Skade fra mikrometoritt-romsøppel

Ikke noe du ønsker å få i romhjelmen din. Bildet viser hullet i en satellitt som oppsto da den ble truffet av en liten bit romsøppel.

Foto: NASA

Det betyr at de står i fare for å få dykkersyke dersom de ikke gjennomfører dekompresjon i forkant av en romvandring. Den prosessen tar nesten en hel dag.

Litium-ion batterier

Målet for dagens øvelse er å bytte batterier som er montert på utsiden av stasjonen.

Mye av utstyret som trengs for å drive stasjonen er plassert på utsiden. Selv om det gjør mer komplisert å gjennomføre reparasjoner og utskiftninger, så styres dette av sikkerhet, tilgjengelighet og plassbehov.

Nå har stasjonen 12 gamle nikkel-hydrogen batterier. Disse blir erstattet seks nye litium-ion batterier som har bedre kapasitet.