UFO-lignende skyer linkes til militærfly

Tre identiske «hullmaskinskyer» over South Carolina vekker oppsikt.

Triple hole-punch clouds
Foto: Wesley Tyler

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hemmelige militæreksperiment, fuglers massedødsfall og Jesu tilbakekomst - skyformasjonene i South Carolina har blitt linka til all slags fenomener av ivrige nettdebattanter.

Den egentlige forklaringen kan vise seg å være så enkel som at militærfly har flydd i formasjon.

Snøstormer i miniatyr

Det var Wesley Tyler som oppdaga - og foreviga - den oppsiktsvekkende himmelen over Myrtle Beach i South Carolina 7.januar.

– Først trodde jeg det var tornadoskyer, men lufta var for rolig til at det virka sannsynlig. Jeg har bodd ved stranda i mange år, og aldri sett noe lignende, sier han til National Geographic.

Han lasta bildet opp på Facebook, og fikk hjelp av en meteorologvenn til å stadfeste at skyene var såkalte hullmaskinskyer (hole-punch clouds).

Disse skyene, som til forveksling kan se ut som UFOer er snøstormer i miniatyr som kan oppstå i tynne skylag med temperatur under nullpunktet.

Mangelen på små partikler, som for eksempel støv, gjør at de bittesmå vanndråpene i skyer ikke finner noe å kondensere rundt. Dermed blir de ikke til is før skytemperaturen synker under 38 grader celsius.

Hvis et spesielt område av skyen blir avkjølt kan denne hullmaskin-effekten oppstå. Iskrystaller vokser og sprer seg, og etterlater seg til slutt et hull i skyen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Konspirasjonsteorier og Jesu tilbakekomst

Fly har tidligere vist seg å forårsake lignende skyfenomener, men Tyler er skeptisk av flere grunner.

– Jeg har gjennomsøkt nettet, og har til gode å se et bilde med mer enn én hullmaskinsky på, derfor tviler jeg på at fly er årsaken.

Tyler er ikke den eneste som tror det er noe annet enn fly som har forårsaka de spesielle skyene. Bildene har spredt seg i rasende fart på nettet, og årsaksforslagene har vært mange.

Det militærstøtta HAARP er et forskningsprogram som har fått skylda for mye forskjellig av konspirasjonsteoretikere verden over. En blogger tror det er HAARPs teknologi som har skapt en elektromagnetisk korridor, en annen tror det er forskningsprogrammets evne til å styre været som har skylda.

På sida Rapture in the Air, som handler om Jesu tilbakekomst, spekuleres det i om skyene indikerer nettopp det - at Guds sønn har tatt turen til Jorda.

– Må være flyskapt

Skal vi tro fysiker Andrew Heymsfield fra National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colorado, er forklaringen kjedeligere, men noe mer realistisk.

– For meg virker det helt tydelig at disse skyformasjonene er lagd av fly. Det er den riktige skytypen - tynn uten noen lag over, sier han til National Geographic.

Han mener det ikke spiller noen rolle at skyene ligger lavere enn det som er normalt for at dette fenomenet skal oppstå.

At tre hullmaskinskyer ligger så tett sammen forklarer han med militær formasjonsflying. Shaw Air Force Base som ligger like ved bekrefter i tillegg at jetfly fra South Carolina National Guard hadde øving i området 7. januar.

Dermed kan det virke som om eksperter og fakta nok en gang stikker kjepper i hjulene for ivrige konspirasjonsteoretikere.