«UARS-satellitten» har falt til jorda

Trolig gikk alt bra da restene av en seks tonn tung utrangert satellitt falt til jorda i lørdag morgen.

Fallende satelitt

I siste oppdatering fra NASA passerte satellitten over Canada og Afrika.

Foto: Ap

We can now confirm that #UARS is down! Debris fell to Earth between 11:23 p.m. EDT Friday, Sept. 23, and 1:09 a.m. EDT Sept. 24.

Dette skrev NASA på sin twitter-konto klokken 9.24 lørdag morgen.

Med andre ord traff satellitten jordas overflate i morges mellom klokka 5.23 og 7.09.

Det er uklart hvor restene har falt ned, men ifølge NASA er det mest sannsynlig at Canada er stedet satellitten har landet.

Mesteparten brant opp

Mesteparten av forskningssatellitten, som er på størrelse med en buss, vil brenne opp når den kommer inn i jordens atmosfære, men ifølge NASA vil rundt 26 deler som veier rundt 500 kilo, være så solide at de vil nå fram til jorden.

Satellitten veide hele 5,9 tonn da den var operativ, så det er derfor bare enkelte rester som nå treffer jordas overflate. Mesteparten av satellitten brant opp da den kom inn i jordens atmosfære.

Siden mesteparten av jordkloden består av hav, ørken og andre ubebodde områder, understreker NASA at det er minimal fare for mennesker, men i Nord-Italia er folk for sikkerhets skyld bedt om å holde seg inne i det aktuelle tidsrom.

20 år gammel

Eksperter har tidligere trodd at satellitten ville treffe jorden fredag. NASA påpeker at det er svært vanskelig å beregne akkurat når den treffer fordi dette påvirkes av strålingen fra solen og romfartøyets retning når den etterhvert kommer ut av sitt kretsløp.

Forskningssatellitten UARS, Upper Atmosphere Research Satellite, ble skutt opp i 1991. Den har ikke vært i bruk siden 2005 og har siden da sakte, men sikkert, nærmet seg jorda.