NRK Meny
Normal

"Sneglehus" av lava på Mars

Lavaspiraler som er bemerkelsesverdig like sneglehus har nylig blitt oppdaget på Mars. Det er første gang slike lavamønstre er funnet et annet sted enn på Jorda.

"Sneglehus" av lava

Spiralformer av lava er sjeldne på Jorda og har aldri før blitt sett på Mars. Før nå.

Foto: NASA/JPL-Caltech/UA

Spiralene, som også kan ligne på taukveiler, ble ganske tilfeldig oppdaget av Andrew Ryan, en astronomistudent ved Arizona State University.

Slike lavaformer har aldri før blitt observert på Mars, skriver Huffington Post. På Jorda finnes lignende mønstre på Hawaii's Big Island og på havbunnen nær Galápagosøyene.

Den aller største spiralen av lava på Mars måler 30 meter tvers over, større enn noen annen lavaspiral på Jorda.

Vanskelig å oppdage

Andrew Ryan oppdaget spiralene i et skoleprosjekt i fjor, da han studerte rundt 100 høyoppløselige bilder av Cerberus Palus-regionen på Mars. Bildene ble tatt av romsonden Mars Reconnaissance Orbiter, som har tatt bilder av Mars siden 2006.

Det var bare så vidt Ryan oppdaget de spirallignende formene.

– Jeg så gjennom bildene for andre gang da jeg så de gåtefulle spiralene. Da ble jeg ganske overrasket, forteller han.

– Spiralene blir først synlige når du virkelig zoomer inn. De forsvinner lett inn i resten av landskapet på Mars.

Funnet ble offentliggjort i fredagens utgave av det vitenskapelige tidsskriftet Science.

Lava på Mars

Her ligger nyere lava mellom to eldre plater av hard, størknet lava. Den nyere lavaen var fortsatt varm nok til å forme spiraler og 'sneglehus' idet lavaplatene gled forbi hverandre. Dette området ligger i Cerberus Palus-regionen på Mars og er omtrent 360 meter bredt.

Foto: NASA/JPL-Caltech/UA

Tyder på vulkansk aktivitet

Ifølge Huffington Post er lavamønstrene et ytterligere bevis på at Mars har vært vulkansk aktiv en gang i løpet av de siste 20 millioner årene.

Noen forskere har lenge vært uenige i om labyrinten av daler nær Mars' ekvator ble dannet i en prosess av vulkaner eller is. De nylig observerte lavaspiralene kan hjelpe forskerne i å finne svar på spørsmålet.

– Formene er svært like lavastrømninger på Hawaii. Derfor konkluderer jeg med at det er lava, og ikke is, som har skapt Athabasca-dalene på Mars, sier Ryan.

David Paige, planetforsker ved University of California, sier at lavamønstrene gir bevis på at dalene ble dannet av vulkansk aktivitet.

– Dette illustrerer akkurat hvor komplisert Mars geologiske historie virkelig er, sier han.

Ryan forklarer hvordan lavaformer som dette pleier å oppstå.

– De dannes der lavastrømmer blir kuttet tvert av, hvor strømmer beveger seg forbi hverandre i forskjellig hastighet eller i forskjellige retninger. Biter av seig lava kan enten bli fysisk viklet sammen, eller så kan folder i lavaens tynne skorpe bli snodd rundt.

Nærmere 300 spiraler

Andrew Ryan har til sammen funnet 269 slike kveiler av lava i Cerberus Palus-regionen på Mars. De er mellom 5 til 30 meter i bredden.

– Lavaspiraler kan også være til stede i andre vulkanske regioner av Mars. Jeg forventer at vi oppdager enda flere lignende lavaformer i Elysium når flere og flere høyoppløselige bilder av Mars etter hvert blir tilgjengelige, forteller Ryan.