Det kinesiske selskapet Winsun slapp i forrige uke nye bilder av de første husene som er bygd ved hjelp av 3D-printing. Ved hjelp av en gigantisk sementprinter forteller selskapet at de har klart å printe og konstruere ti hus i forskjellige størrelser på ett døgn. Resultatet ser du i videoen i toppen av saken.
Selskapet har brukt en eksisterende metode kalt konturbygging, der bygningsmaterialer trykkes i lag av en sementdyse. Materialet tørker fort, og er i følge selskapet i stand til å ta vekten av nye lag på kort tid
Materialet er en blanding av tradisjonell sement og resirkulerte bygningsmaterialer. Resultatet er svært kostnadseffektivt, og prislappen for å printe elementene man trenger til en villa er på tilsvarende 30.000 norske kroner.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Kineserne ikke alene
Kritiske røster verden over har påpekt at metoden selskapet benytter i videomaterialet og på bildene strengt tatt ikke er ekte 3D-printing, ettersom printeren brukes til å konstruere moduler som senere blir flyttet på plass av arbeidere.
Ekte 3D-printing av hus er likevel ikke langt unna. På University of Southern California jobber et lag forskere med å foredle en metode for å printe hus på selve byggeplassen. Her er metoden ikke stort annerledes enn i Kina, og printeren er den samme.
I Amsterdam jobber arkitekter for å konstruere det de inntil i forrige uke hadde håpet var verdens første. Her er metoden en annen - husene bygges i plast på selve byggeplassen.
LES OGSÅ:
Mangler tillatelse
Men framtida er ikke her helt ennå. I Kina finnes det mange bilder og videoer av prosessen, men metoden er ennå ikke kvalitetssikret. Det gjenspeiles også i at selskapet ennå ikke har fått tillatelse til å sette opp hus for boliger. De eksisterende ti husene skal brukes som kontorer.
Det er ikke første gang kinesiske selskaper lefler med tanken om ultraraske byggeprosjekter. Broad Group fra Changsha har demonstrert at de er i stand til å bygge et 15 etasjers hotell på seks dager.
Samme selskap vil nå prøve å bygge verdens høyeste skyskraper, Tiankong Chengshi eller Himmelbyen på ni måneder.
Dersom selskapet får byggetillatelse for sitt heseblesende rekordprosjekt, er det kanskje grunn til å tro at godkjennelsen for Winsuns 3D-printede bolighus ikke ikke er langt etter.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ: