Hos mormor i Ørsta kan humla suse og ha det bra. Eget hotell midt i en deilig, fredet blåklokkeeng, der ingen - ikke engang barnebarna - får tråkke.
I bakgården vår på Carl Berner i Oslo har vi en hel rabatt med ville blomster som vokser fritt. Her går jeg på humlesafari hver dag med datteren min på 1 1/2. Syns det er viktig at hun lærer fra tidlig hvor viktige insektene er.
Bildet er av vår lille oase ved Slemmestad bibliotek og geologisenter. Trilobox er vårt geologisenter og oasen har vært et prosjekt som vi, nærmiljøet og ikke minst insektene, har svært stor glede av.
Zipline gjennom sprederen i sommervarme Kongsberg.
Helt fersk neslesommerfugl, klar for sin aller første flytur på Klungset, Fauske.
Innkjøringa vår: Huset skimtes bak bjørkene. Hos oss får markblomstene leve - helt til blomstringen er over. Vi klipper noe «plen», men lar generøse kanter stå så lenge som mulig. Vi har antagelig noen «uønskede» arter som også får blomstre av - før de blir slått. Og blomsterbedene består stort sett av villige arter som greier seg selv.
Lalm barnehage har over tid hatt fokus på miljø og bærekraftig utvikling. Vi har lært om bien humla og andre insekter. Det er viktig å legge tilrette for at insektene mat så da laga vi insekthotell og ein liten hage i barnehagen. Nå blomstrer ringblomen og blomkarsen. Det er blomster som humla likar særs godt, har vi lært. Vi har også sukkertert, gulerøtter, redikk og poteter i vår lille hage. Det har kome gjester i vårt gjestfrie hotell.....hurra!
Koldtbord for insekter på Kråkerøy.
Hilde Korslund
Tirilltungeblåvinge. Hopsmarka utenfor Bodø.
Syrintre hos Isdal Tun i Isdalstø utenfor Bergen, samt epletre på samme tun. Vi har også en rekke andre planter som humler og bier trives med, insekthotell, gjengrodde partier og tiltak for å redde insektene.
Her på Øyen gård på Hell i Stjørdal har vi mange bed, klynger av blomster og små blomsterenger som del av plenene. Den lille blomsterenga er populær for insektene og fin å se på. Humlene elsker alunroten. Og for litt siden blomstret prestekravene ved fjøset.
Kuholmen Air Bee & Bee.
Nord Universitet på Levanger utvikler sammen med Statsbygg et insektsvennlig campus. Her er det fokus på å legge til rette for et biologisk mangfold med ulike varianter av insektshotell, villblomstereng, insektsvennlige hageplanter og så klart ingen sprøytemidler.
Hytta i Ålen Trøndelag, der har vi alltid tenkt på insektene. Vi lar deler av tomta stå slik. Vi har hotell oppi trær utenfor tomta.
Under stell av honningbiene våre, får vi noen nysgjerrige kyr på besøk. Averøy på Nordmøre i flott sol.
I min hage, her i Lakselvbukt, Troms, har jeg i år valgt å la det vokse og gro til fordel for biene og andre insekter. Og du verden så vakkert. Ville blomster med de fineste farger. Jeg har ikke plantet noen av de ville plantene selv, men jeg bor på landet og det vokser veldig mye planter rundt omkring i veikanter, jorder, og i naturen ellers rundt her.
På toppen av hagetrappen vår oppdaget vi et humlebol. På bildet ser vi to humler på vei hjem. Vi satt opp en beskyttelse med pinner, slik at hverken vi eller feriegressklipperhjelpen ødelegger bolet. Enkelt og greit. Vi har en liten, men tydeligvis insektvennlig hage i Røyken i Buskerud. God insektsommer, alle sammen!
Tatt på balkongen på Valle Hovin i Oslo. Plantet bie og humlevennlige blomster- her er en av favorittene.
Sliten humle som fikk sukkervann mens den satt på fingeren min, i Saltnes.
Humlefest ved Førdefjorden. Eg sådde blomstereng der eg tidlegare hadde potetåkeren, i staden for å lage grasplen.
Vi har prøvd å gjøre hagen humlevennlig med blomstereng og lavendel. Og det er et humlebol under verandaen.
I år har jeg laget en blomsterkasse med honningurt, valmue og kornblomst. Det er magisk! Plantene trekker til humler, bier og blomsterfluer. Så fint å se på! Ved siden har jeg plantet prydebønner som insektene liker også. Sted: Eidsvoll.
Humlen har store pollenklumper på bakbeina da de jobber i herdig i hyttebedet i Tvedestrand.
Humle på akeleie i Steinkjer.
Hyttetak i Valdres.
Jeg hørte på nyhetene at bier og humler er i faresonen. Vi hadde nettopp laget et blomsterbed rundt en gammel tømmerslede, men visste ikke hva vi skulle plante rundt. Da gikk tanken til biene. Vi lager et biebed med forskjellige planter de liker. Vi kjøpte frø og strødde oppi. Tok litt tid, men da vi kom hjem fra ferie så vi at plantene hadde vokst masse, og det krydde av humler og bier.
Blomstereng med bl.a. prestekrager og "dukken i gresset". Her trives både humler, bier og sommerfugler i blomsterkronene, og i skyggen under bladverket jobber maur og biller flittig.
Bildet er tatt bak hytta på Sjusjøen. En frodig sommer som gir humlene mye god mat her nå!
Grønt tak og mange ville blomster på hytta gir et yrende insektsliv!
«Kan hende er det vakkert: Kunstsamleren Rolf Stenersen»