«Hallo jorden! Kan du høre meg?»

Etter å ha vært uten strøm siden november, har landingssonden Philae plutselig våknet til liv igjen. I natt tok den igjen kontakt med jorden.

67P

Philae tok denne selfien da den landet på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko november 2014. Like etter gikk den tom for batteri.

Foto: ESA/Rosetta/Philae/CIVA
Paal Wergeland
Journalist
Pål Brekke

Pål Brekke ved Norsk Romsenter gleder seg over at Philae har tatt kontakt med jorden.

Foto: Norsk Romsenter

– Dette er virkelig gode nyheter. Det har vært forsøkt å få kontakt med den en god stund nå, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA mistet kontakt med Philae like etter at den landet på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko i november i fjor.

Røff landing

Landingen ble røffere enn planlagt, men etter tre forsøk klarte den å slå seg til ro i skyggen av en skråning på kometen. Den skyggefulle landingsplassen førte til at Philae ikke fikk nok sol til å lade opp batteriene, og snart tok strømmen slutt.

Laster Twitter-innhold

Brekke sier det likevel ikke var helt uventet at de klarte å få kontakt med Philae til slutt.

– Kometen går i en ellipsebane, og vi hadde vi forhåpninger om kontakt da den nærmet seg solen. Sonden har tydeligvis fått ny energi, sier han.

Venter bilder

Ifølge ESA klarte Philae å kommunisere med jorden i 85 sekunder, via sonden Rosetta, skriver romfartsorganisasjonen på sine nettsider.

Brekke er ennå ikke kjent med hva slags data det er snakk om, men regner med at den sender en slags tilstandsrapport i første omgang.

Laster Twitter-innhold

– Philae har et kamera om bord og vi håper å motta bilder fra sonden. Den er også utstyrt med flere instrumenter som kan gi oss verdifull informasjon om kometen, og hvordan den oppfører seg sier, Brekke.

Klarer seg bra

Da teamet analyserte dataene fra Philae i natt, la de merke til at sonden mest sannsynlig har vært "våken" tidligere også.

– Philae har det veldig bra. Den har en temperatur på minus 35 grader og har 24 Watt tilgjengelig. Landingssonden er klar for oppdrag, sier ESAs landingssjef Stephan Ulame.

Forskerne håper at prøvene fra kometen skal gi skal gi svar på hvordan solsystemet ble dannet for rundt 4,6 milliarder år siden.

Nå venter forskerne på at Philae skal ta kontakt igjen.

FRANCE-SPACE-EUROPE-ASTRONOMY-COMET

Barn beundrer en modell av romfartøyet Philae i det franske romfartsinstituttet.

Foto: REMY GABALDA / Afp
Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)