«Frankenstein-mumier» består av deler fra seks kropper

To 3000 år gamle mumier fra Ytre Hebridene viser seg nå å være skjelettpuslespill bestående av levninger fra seks forskjellige mennesker.

Frankenmumie

Mumiene ble oppdaga allerede i 2001, men det er først nå forskerne har slått fast at de består av levninger fra flere forskjellige personer.

Foto: Mike Parker Pearson

Mumiene som ble oppdaga utenfor Skottlands kyst i 2001 fikk allerede da mye oppmerksomhet.

Det var det første beviset på bevisst mumifisering i Den gamle verden - med unntak av Egypt.

Nå viser det seg at levningene er spesielle på flere måter, de er nemlig satt sammen av kroppsdeler fra seks forskjellige mennesker.

Døde med flere hundre års mellomrom

Levningene ble oppdaga gjennom en arkeologisk utgraving under restene av et 3000 år gammelt hus på øya South Uist i øygruppa Ytre Hebridene.

Huset var en del av den forhistoriske landsbyen Cladh Hallan, som var bebodd fra 2200 f. kr. til 800 f.kr.

Under husrestene fant arkeologene levningene av det de først trodde var en mann og en dame i førtiårene.

Datering av skjelettene viste at de var over 3000 år gamle - mange hundre år eldre enn huset de lå begravd under.

En ny undersøkelse basert på det siste innen DNA-teknologi viser nå at te to skjelettene består av seks forskjellige mennesker som døde med flere hundre års mellomrom.

Mumie

Bevisene på mumifisering i Skottland var oppsiktsvekkende i seg selv.

Foto: Mike Parker-Pearson

Symboliserer forening?

Forskerne tror at storfamilier som bodde i samme hus kan ha oppbevart mumifiserte levninger av døde slektninger, og så satt dem sammen til noe som så ut som én kropp - muligens for å symbolisere foreninga av forskjellige familier.

– Det ser ut som om de har blitt kutta opp og pusla sammen igjen for at de skulle se ut som én person, sier en av rapportens forfattere - Mike Parker-Pearson - i følge Huffington Post.

Manne-skjelettet er sammensatt av en manns torso, armer og ben, en annen manns hals og hodeskalle, og en tredje manns underkjeve.

Stikkprøver fra kvinne-skjelettet viste at underkjeve, arm og lårbein var fra tre forskjellige kvinner.

Tror ikke det er et uhell

Datering viser at det ene skjelettet ble pusla sammen mellom 1440 f. kr. og 1260 f. kr. og det andre mellom 1310 f. kr. og 1130 f. kr.

– Selv om tidsperiodene overlapper er det mest sannsynlig at de ble satt sammen uavhengig av hverandre, sier Parker-Pearson.

Dette gjør at arkeologen ikke tror sammenblandinga er et hendelig uhell, men at det er gjort med overlegg.

– Det er mulig at de døde ble oppbevart i samme hus som de levende, de kan også ha blitt lagt i egne mumiehus som var varme og tørre nok til at bløtvevsforråtnelse ble forhindra.