«Endeavour» endelig på vei

Kl. 14:57 norsk tid tok endelig «Endeavour» av fra Kennedy Space Center, etter å ha vært utsatt flere ganger.

Video Endeavour skutt opp for siste gang

Klikk på bildet for å se «Endeavour» bli skutt opp for siste gang

«Endeavour» på sin siste ferd.

Slik så det ut da «Endeavour» tok av i dag.

Foto: John Raoux / Ap

Endeavour-oppskytinga har blitt utsatt flere ganger, men i dag kom seg endelig avgårde på sin siste ferd.

– Nå ser alt ut til å være i sin skjønneste orden, sa Michael P. Moses som er leder for bakkemannskapet ifølge NY Times i forkant av oppskytingen.

Og kl. 14:57 kom ferja seg av gårde med et brak, og et bensinforbruk på 1000 amerikanske pund per sekund.

– Ser dere om et par uker, ble det sagt til astronautene like i forkant av oppskytingen.

Attentatoffer på

En av bivånerne til oppskytingen skal ha vært Gabrielle Giffords, kongressmedlemmet som ble skutt i hodet under et attentatforsøk i Tuscon, Arizona 8. januar i år.

Giffords ektemann er med på ferja.

Barack Obama og hans familie var tilstede under den planlagte oppskytinga 29. april, men tok ikke turen til Kennedy Space Center denne gangen.

– Har jobba veldig hardt

Mannskapet på Endeavour ledes av kaptein Mark Kelly, Gabrielle Giffords ektemann. Han tok flere uker fri etter attentatforsøket, men var tilbake i sjefsastronautstolen tidlig i februar.

Kona har tilbragt de siste tre månedene på et rehabiliteringssykehus i Houston og ankom Florida i går. Giffords var også til stede da de gjørde et forsøk på å skyte opp Endeavour 29. april.

– Dette er noe hun har sett fram til i lang tid. Hun har jobba veldig hardt for å være i stand til å være med på dette, sa Kelly nylig på en improvisert pressekonferanse.

Giffords var ikke alene på oppskytinga, det var forventa rundt en halv million tilskuere på Kennedy Space Center i dag. Da Endeavour skulle skytes opp 29. april kom det 750.000 tilskuere.

Endeavour-crew

Disse seks skal ta Endeavour ut på sin siste tur - fra venstre: Greg Chamitoff, Roberto Vittori, Andrew Feustel, Mark Kelly, Greg Johnson og Michael Fincke.

Foto: NASA

Skal lete etter mørk materie

Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords har meldt sin ankomst til Kennedy Space Center.

Foto: Ap

Endeavours to uker lange ferd er den 134. og nest siste i romfergeprogrammets historie. Når Atlantis lander på Kennedy Space Center 10. juli er det slutt. For Endeavours del ender historien på et vitenskapsmuseum i Los Angeles.

Et av målene med denne turen er å få levert Alpha Magnetic-spektrometeret til ISS.

Prosjektet, som er et av romfergehistoriens mes ambisiøse og har kosta 12 milliarder kroner, skal blant annet lete etter mørk materie og antimaterie ved å måle kosmisk stråling.

Mike Finke vil i løpet av turen bli den mest erfarne romreiseren i amerikansk historie, Når Endeavour lander vil han ha tilbragt 381 dager i bane, og med det slå Peggy Whitsons gamle rekord.

I tillegg står fire romvandringer på programmet, det blir de siste romvandringen i romfergeprogrammets historie.

Se oppskytinga av Endeavour fra fergas forrige ferd i 2010: