1000 år gammelt «alien-skjelett» funnet i Mexico

Flere hodeskaller med en svært usedvanlig hodeform er funnet i Mexico, og ligner mer på figurer fra en Alien-film enn mennesker.

Alien-hodeskalle

Denne 1000 år gamle hodeskallen ser ut til å stamme fra en helt annen planet.

Foto: Inah

Svaret på mysteriet er nok ikke like spennende som det ser ut som, men det er like bisart. Personene med de kjegleformede hodet skal ha blitt utsatt for deformering av skallen fra svært ung alder.

Funnet skal være det første av sitt slag funnet i regionen Sonora i Mexico, og beviser at oppbinding av skallen for å endre formen var en utbredt praksis.

– Deformering av skallen i mesoamerikansk kultur ble brukt til å skille sosiale grupper fra hverandre og for ritualer, sier arkeolog og sjef for prosjektet, Cristina Garcia Moreno på Daily Mail.

Risikofylt metode


Moreno sier det er vanskelig å finne sosiale forskjeller på de 25 skjelettene som ble funnet. Noen av skjelettene hadde ulike ornamenter, som neseringer, øredobber og medaljonger laget av skjell fra Californiabukta. Dette viser at mesoamerikanere kan ha vært lenger nord enn tidligere antatt.

Mange av skjelettene som ble funnet viser seg å være barn og unge tenåringer. Det tror forskningsgruppen kan ha en sammenheng med den store risikoen det var å forme hodeskallene.

For å få til «alien-utseendet», ble barnets hode lagt i klem mellom to planker fra det var en måned gammelt. Spedbarns hodeskaller er ikke ferdig sammenvokst, og er derfor mer føyelig. Hodet ble derfor klemt og deformert frem til det var seks måneder.

Denne metoden var ekstremt risikofylt, og kan settes i sammenheng med mange tidlige dødsfall blant mennesker med deformert skalle.

(Saken fortsetter etter bildet)

Deformering av hodeskalle

Slik ble hodeskallene til små barn formet lange og ovale.

Foto: Wikipedia Commons

Deformerte tenner

Av de 25 skjelettene funnet på gravplassen, hadde hadde 13 deformerte hodeskaller i ulik grad. Fem hadde også deformasjoner i kjeven og på tennene.

– Dette unike funnet viser en miks av tradisjoner fra forskjellige grupper i nordlige Mexico.

De deformerte tennene skal ha vært en del av et ritual i overgangen fra barn til voksen.

– Misformede tenner i kulturer som fra Nayarit (meksikansk delstat, journ.anm.) var en del av et overgangsritual fra barn til voksen, og det får vi bekreftet med at alle de fem skjelettene vi har funnet i Sonora med tannskader er over 12 å gamle, sier Moreno.

Inah skjelettfunn

På denne gravplassen ble de 25 skjelettene funnet.

Foto: INAH