– Vil være ødeleggende for tilliten

Datatilsynet omtaler overvåkingsavsløringene som «svært alvorlig», men vil ikke felle dom før alle fakta er på bordet.

Montasje Datatilsynet og varsler Edward Snowden

Ove Skåra er overraska over avsløringene fra Edward Snowden, men påpeker viktigheten av å la EU-kommisjonen ta opp dette på en riktig måte.

Foto: Datatilsynet/AP/ montasje NRK

I løpet av den siste uka har Guardian og Washington Post kommet med flere avsløringer angående overvåking av telefontrafikk og dataservere i USA.

National Security Agency (NSA) får på daglig basis informasjon om alle telefonsamtalene til Verizon. I tillegg skal den millitære etterretningstjenesten ha direkte tilgang til data fra nettgiganter som blant andre Facebook, Google og Apple.

I går sto kilden til lekkasjen fram – 29 år gamle Edward Snowden.

– Overraskende

James Clapper, som er øverste leder for amerikansk etterretning, har uttalt at loven bare gir dem adgang til å se på data som gjelder personer som ikke er amerikanske statsborgere, og som ikke oppholder seg i USA.

– Det at amerikanske myndighet langt på vei har mulighet til å overvåke utenlandske statsborgere overrasker ikke. Men hvis de har direkte adgang til servere slik det blir påstått her, er dette overraskende, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til NRK.no.

– Dersom det stemmer vil det være svært alvorlig og ødeleggende for tilliten til de involverte selskapene. Det er mye som står på spill for dem nå.

– En fundamental rettighet

En gruppe europeiske personvernmyndigheter har skrevet brev til EUs justiskommisær Viviane Reding og oppfordret til å få klarhet i om det er bare amerikanske statsborgere som kan overvåkes, eller om også ikke-amerikanere er omfattet av loven.

De har også stilt spørsmål om omfanget – om det gjelder tilgang til spesifikke data i individuelle saker basert på mistanker, eller om det er snakk om en mer åpen overvåkning der man får tilgang til mye informasjon om mange.

EU varsler nå at de vil fremskynde regelinstramminger som skal være med på å styrke personvernet.

– Denne saken viser at klare regler for beskyttelse av personlige opplysninger ikke er en luksus eller en begrensning, men en fundamental rettighet. Det er på tide å vise at EU-kommisjonen kan handle med samme besluttsomhet, så vi får styrket denne typen rettigheter, sier justiskommisær Reding til Berlingske.

– Må få fakta på bordet først

Flere land har allerede gått ut og fordømt den amerikanske overvåkingspraksisen, dette mener Skåra er for tidlig.

– Her snakker vi om store, seriøse aktører som er avhengig av tillit, da må ikke vi gå ut og si hva vi synes før vi har fakta på bordet. Det er viktig at vi som personvernmyndigheter lar EU-kommisjonen ta opp dette på en riktig måte.

Det tyske datatilsynet er på sin side noe løsere på avtrekkeren.

– Den amerikanske regjeringa må være helt ærlige når det gjelder disse forferdelige antydningene om total overvåking av forskjellige teleselskaper og nettjenester. Jeg blir på ingen måte overbevist av uttalelsene om at overvåkingen ikke er retta mot amerikanske statsborgere, sier Peter Schaar, direktør i det tyske datatilsynet, til Berlingske.

– Ikke vær likegyldig

Den fullstendige lista over servere NSA skal ha adgang til via PRISM ser sånn ut: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.

Hvis du har lyst til å dele bilder, chatte med venner, sende e-post, bruke søkemotorer – kort sagt være på nett – uten å bekymre deg for den amerikanske regjeringa, har Salon laga en oversikt over hvilke tjenester du kan bruke.

Ove Skåras tips til forbrukerne er enkelt og tydelig.

– Vi kan slutte å være likegyldige og naive. De fleste av oss ser knapt på personverninnstillinger når vi tar i bruk nye tjenester, påpeker nordmannen.