– Selvkjørende biler på norske veier om fire år

Selvkjørende biler kommer fortere enn tidligere anslått, mener samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Men det må ikke være tvil om at kjøretøyene er sikrere enn dagens biler.

Google-bil

Googles biler har kjørt førerløst i flere år. Snart kan de også kjøres uten et menneske inni til å passe på.

Foto: Glenn CHAPMAN / Ap

– Bare i løpet av ett år har bilbransjen gått fra å si at selvkjørende biler er 10–15 år fram i tid til 3–5 år, sier Ketil Solvik-Olsen, til NRK.

Men i dag tillater ikke lovverket at biler kjører uten at et menneske har kontroll. Samferdselsministeren er i USA og møtte sin amerikanske motpart, Anthony Foxx, samme uke som amerikanerne lanserte verdens første nasjonale retningslinjer for førerløse biler. De nye reglene åpner for biler som kan kjøre helt uten et menneske ved rattet.

– Det de gjør er veldig spennende, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

To samferdselsministere

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møtte den amerikanske ministeren for transport Anthony Foxx på mandag. Førerløse biler var hovedtema.

Foto: Tor Livius Midtbø, SD

Amerikanerne vil raskt å få biler som kan kjøre av seg selv på veiene. Håper er å redusere antall bilulykker drastisk, få ned forurensningen og skape mindre kø. Det skriver president Obama selv i en artikkel publisert i Pittsurg Post-Gazette.

– I mine sju og et halvt år som president har selvkjørende biler gått fra science fiction til en gryende realitet med potensial til å forvandle måten vi lever på, skriver Obama.

Barack Obama

Selvkjørend biler kan forvandle måten vi lever på, skriver USAs president i en aviskronikk.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Men presidenten advarer samtidig bilindustrien om at han vil fjerne selvkjørende biler som ikke er trygge fra veiene.

Allerede har Tesla hatt flere ulykker med sine biler rundt omkring i verden, der autopiloten ikke har grepet inn. Autopiloten er en avansert førerassitent og er forløperen til teknologien som vil gjøre bilene helt selvkjørende om under to år.

På mandag krasjet en Tesla inn i en sperrevogn på E18 utenfor Holmestrand fordi sjåføren var opptatt med mobilen, men det er ennå uvisst om bilen hadde autopiloten aktivert.

Tesla har sagt at til tross for ulykkene, halveres antall ulykker med deres teknologi. Men hvor mye bedre autopiloten deres er i forhold til menneskelige sjåfører, er omdiskutert.

Snart lov i Norge

Den norske samferdselsministeren annonserte i sommer lovarbeidet som skal sikre en prøveordning med førerløse kjøretøy også her i Norge. Han ser for seg at de første av dem kan kjøre i blandet trafikk allerede om fire år.

– Jeg tror det ligger litt fram i tid, rundt 2020, og at vi starter innenfor enkelte geografiske områder, sier Ketil Solvik-Olsen.

Ministeren ser for seg at de første kjøretøyene som vil kjøre på vanlige veier i Norge, vil ta folk til og fra togstasjoner. De vil fungere som en blanding av minibuss eller taxi som kjører deg helt hjem til døra. Solvik-Olsen sier han deler Obamas entusiasme for teknologien, men også bekymringene.

– Ingen ønsker å bli kjørt i døden. Folk må ha en 110 prosent garanti på at dette er tryggere enn i dag.