– Plankton kan redde livet på jorden

En dansk forskergruppe har funnet svaret på hvordan planteplankton overlevde meteornedslaget som innhyllet jorden i mørke for 65 millioner år siden.

Fotosyntesen er en av de viktigste betingelsene for at liv, slik vi kjenner det, kan eksistere. Planter bruker sollys til å skiller ut oksygen fra karbondioksid, og det er dette oksygenet alle dyr puster inn.

Siden over halvparten av jordens oksygen stammer fra planteplankton, har forskere lenge undret seg over at livet i havene gjenoppsto relativt kort tid etter meteornedslaget som innhyllet jorden i mørke for 65 millioner år siden.

– Forskningen vår viser at planteplankton kunne overleve mørket ved å gå i dvale, og vente på at lyset kom tilbake. Da kunne cellene igjen dele seg raskt og skille ut oksygen. På den måten dannet de grobunn for at andre dyr kunne få både mat og oksygen, forteller Sofia Ribeiro fra Københavns Universitet, som står bak forskningen.

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)