NRK Meny
Normal

– Påskeegget er ufarlig

Et velfylt påskeegg er ikke farlig for helsen. Men maks ti prosent av energiinntaket bør komme fra sukker.

Påskeegg

Et velfylt påskeegg er ufarlig for helsen. Men for mye sukker over tid, kan fortrenge viktig matinntak.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Et velfylt påskeegg er ikke noe farlig for helsen, beroliger avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

Selv om påskeegget er så stort at det overskrider anbefalt maksimalt inntak med sukker, kan man skeie ut i høytider.

Å overstige dagskvoten med sukker en gang iblant, er nemlig helt ufarlig.

– Våre anbefalinger om maksimal inntak gjelder gjennomsnittlig inntak. Man kan derfor skeie ut en gang iblant og spise det dobbelte av anbefalt mengde, men helst ikke overstige kvoten mange dager på rad.

Fortrenger næringsstoffer

Men får man i seg mye sukker mange dager på rad, kan det ødelegge matlysten, særlig hos barn.

Godteri kan bli et helseproblem hvis sukkerinntaket blir så høyt over tid at barna ikke får i seg nok næringsstoffer, ifølge Helsedirektoratet.

Maks 10 prosent sukker

Helsedirektoratet anbefaler også at maksimalt ti prosent av energibehovet bør komme fra tilsatt sukker, i gjennomsnitt over tid.

Dette gjelder i tillegg til naturlig sukker i maten, som fruktsukker og lignende.

– Vi trenger jo ikke sukker i det hele tatt, fordi vi får i oss nok fra andre, naturlige karbohydratkilder til å dekke energibehovet, sier Øien, som er avdelingsdirektør i avdelingen for forebygging i helsetjenesten.

For en voksen kvinne som trenger 2000 kalorier per dag, vil ti prosent utgjøre 200 kalorier. Drikker en voksen kvinne en halvliter sukkerholdig brus, er dagskvoten allerede oppfylt.

For barn som har lavere energibehov, vil en halvliter brus kunne utgjøre dobbelt så mye som anbefalt sukkerdose.

– Og da bør man helst ikke gi smågodt i tillegg, sier Øien.

La ikke barn bli mett på sukker

Pøser vi på med mye godteri kan man risikere at særlig barna får for lite viktige vitaminer og mineraler.

– Det er rett og slett viktig å bruke sunn fornuft. Derfor er det et godt prinsipp å ha visse regler, som å gi godteri bare på lørdager, sier Henriette Øien.

Påskeegg på kvelden

Påskeegget bør ikke være det første barnet får å spise om morgenen. Gi barna vanlig mat først, og server påskeegget senere på dagen, gjerne etter middagen.

Men i påsken skeier vi kanskje ut litt hver dag. Blir sukkerinntaket det doble av anbefalt dose dag etter dag, kan det utgjøre et problem.

Du kan finne kaloriinnholdet på innholdsfortegnelsen på for eksempel sjokoladeplater. Men for smågodt er det ikke så enkelt. Mye smågodt i løs vekt består av rent sukker, så om man veier mengden, kan man finne dagsdosen på den måten.

– Er sjokolade sunnere enn sukkerkuler?

– Sjokolade inneholder riktignok naturlige ingredienser som kakao og melk, men på den andre siden har sjokolade mye fett, og det er ikke stort bedre, påpeker Øien.