– Lettere å stole på brunøyde menn

Menn med brune øyne er lettere å stole på enn de som har blå øyne, ifølge en studie.

Mann med brune øyne

Mann med brune øyne.

Foto: Colourbox.com

Karel Kleisner

Karel Kleisner ved Karlsuniversitetet i Praha.

Foto: Charles University

– Vi ble litt overrasket, sier forskeren Karel Kleisner etter å ha studert hvordan øyefargen påvirker hvordan vi oppfatter hverandres pålitelighet.

Kleisner jobber ved Karlsuniversitetet i Praha. Resultatet av øyeundersøkelsen ble mer komplisert enn han hadde sett for seg.

– Øyefarge er noe overfladisk, og ingen skulle tro at det hadde en større sammenheng med beinstrukturen, sier han til nettavisen LiveScience.

Det er nemlig ikke øyenfargen i seg selv som gjør at menn med brune øyne skal være lettere å stole på, men barnlige trekk som ser ut til å være linket til nettopp det å ha brune øyne.

Brunøyde mest pålitelige

I undersøkelsen ble 40 mannlige og 40 kvinnelige studenter fotografert. Alle hadde enten brune eller blå øyne. Deretter ble 240 andre studenter bedt om å gi karakterer fra 1 til 10 på hvor pålitelige, attraktive og dominerende de avfotograferte virket.

Resultatet viste at de brunøyde mennene virket mer pålitelige enn de blåøyde. For kvinner viste den samme tendensen seg, men her var ikke resultatene signifikante.

Men da de skulle gjøre en kontrollstudie ved å photoshoppe øyenfargen slik at brunøyde fikk blå øyne og blåøyde fikk brune øyne, fikk de seg en overraskelse.

– Ligner på babyer

Baby

Menn med brune øyne skal ha en ansiktsform som minner om babyer.

Foto: Colourbox.com

Det var de samme ansiktene som i den første undersøkelsen, som ble rangert som mest pålitelige.

– Det betyr at det ikke er øyenfargen i seg selv, men ansiktsformen som skaper tillit, sier Kleisner.

En videre analyse av ansiktene viste at de brunøyde mennene hadde større munner, bredere kinnbein, større neser og mer markerte øyenbryn enn de blåøyde.

– Med andre ord, de ligner mer på babyer, og ser gladere ut. Kanskje er det dette som skaper tillitsfølelsen, tror Kleisner.

Nytt steg i utviklingen

Undersøkelsen startet som en følge av Kleisners fascinasjon for de øyenfarger. Blå øyne er et relativt nytt steg i den menneskelige utviklingen.

For 6.000 til 10.000 år siden fantes nemlig ikke blå øyne på mennesker, ifølge en tidligere studie.

Les også: Har du blå øyne?

Hvorfor menn med brune øyne virker mer pålitelige enn blåøyde, er vanskelig å si, ifølge Kleisner. Han tror en mulig forklaring kan være at da blå øyne først ble vanlig for 10.000 år siden, kan det uvanlige utseende ha gjort det mer tiltrekkende.

– Dersom menn viste større interesse for blåøyde kvinner enn for brunøyde, kan de ha blitt mindre opptatt av andre ansiktspreg, som for eksempel de som indikerer pålitelighet, vurderer han.

– Som en følge av dette, kan det ha blitt enklere for mindre tillitsvekkende ansiktsuttrykk å bli videreført i blåøyde menn og kvinner.

Kleisner mener det er nødvendig å forske mer på dette, også utenfor Tsjekkia, for å finne ut om dette er en universiell oppfatning. Selv tror han koblingen mellom ansiktsform og pålitelighet kan være den samme på tvers av kulturer, men mener kanskje øyefarger kan være mer påvirket av kulturelle stereotyper.

Blåøyd mann

Blå øyne ble først vanlig for 10.000 år siden.

Foto: Colorbox.com