– Lett å hacke seg inn i alle android-telefoner

En god hacker trenger ingen svakhet i systemet for å få tilgang til telefonen din, sier sikkerhetsekspert.

Samsung mobiltelefon

Uten at du merker noe som helst kan hackere bryte seg inn i android-telefonen din.

Foto: Sun Iren Bjørnås / NRK

I går ble det kjent at 600 millioner Samsung-telefoner er vidåpne for hacking.

Årsaken er en sårbarhet i oppdateringsmekanismen til den Samsung-tilpassede-versjonen av tastaturet SwiftKey.

Samsung jobber med å finne en løsning.

Det er slett ikke første gang slike ting skjer, sier softwareutvikler og mobilekspert Marius Kjeldahl.

– Programvare som lages av tredjepartsleverandører som Samsung er ofte av litt dårligere kvalitet, sier han.

Samsung får telefonen av Android og legger så på sin egen programvare med vide rettigheter. Slike programmer kan ha store sikkerhetshull, påpeker Kjeldahl.

Men sjøl om svakheten som er oppdaga hos Samsung fjernes, er det enkelt å hacke seg inn i alle android-telefoner, sier Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring, Norsis.

Apper fra nettet

Advarer mot datahackere

- Romavlytting er nok den største interessen til folk som hacker seg inn i mobiltelefoner, sier Vidar Sandland i Norsis.

Foto: Juliane Kravik / NRK
Marius Kjeldahl

- Det er viktig å ikke bli paranoide, sier mobilekspert Marius Kjeldahl.

Foto: Privat

– Den vanligste måten å hacke seg inn i en mobiltelefon på, er å få brukeren til å installere en app du har lagt en skadelig kode på, sier Sandland.

På android-telefoner er det mulig å installere applikasjoner man laster ned fra nettet.

– Mange, spesielt unge, vil gjerne spare de kronene en app koster i de offisielle nettbutikkene. De googler appen og laster den ned i stedet.

Men, er du skikkelig uheldig, kan appen du laster ned gi hackere tilgang til telefonen din. For en hacker er det enkelt å for eksempel ta en lovlig versjon av Angry birds, legge på en skadelig kode og legge den søkbart ut på nettet igjen, forteller Vidar Sandland i Norsis.

Kun android-telefoner

Sandland understreker at dette kun gjelder for android-telefoner. Hvis du har en Iphone eller Windows-telefon, er ikke dette noe problem. Da kan du kun laste ned programmer fra nettbutikkene App store eller Windows store.

– Android har en annen filosofi. Du har større frihet til å installere egne ting på mobilen din. Prisen er at du blir mer utsatt for hacking, sier Sandland.

Slik hacking skjer ytterst sjelden, og Sandland er opptatt av at vi ikke må bli for paranoide. Mobilekspert Marius Kjeldahl er enig.

– Sjøl om det finnes sårbarheter i mobiltelefoner, er det mye mindre utbredt enn på pc. De fleste kjenner noen som har fått virus på pc'en. Ganske få har opplevd å få virus på mobilen.

Bruk nettbutikkene

Hvordan skal vi så unngå å havne i denne hackerfella?

– Last ned appene dine kun fra de offisielle nettbutikkene, er rådet fra sikkerhetseksperten.

Og hvis du har mistanke om at noen har brutt seg inn i telefonen din, kan du gjenopprette fabrikkinnstillinger, så er du kvitt problemet.