Hevder enøyet albinohai er ekte

Hvithai er for mange selve skrekkmonsteret i havet, men hva med en hvit hai med ett øye? – Jeg har aldri sett noe lignende, sier ekspert til NRK.no.

Da to fiskere fanget en gravid mørkhai utenfor californiakysten i sommer, skar de ut et avkom utenom det vanlige: En «kyklophai» – som i tillegg var albino.

Karl Inne Ugland Professor i marinbiologi ved UiO.

Karl Inne Ugland er professor i marinbiologi ved UiO.

Foto: UiO

Bildene av den mildt sagt spesielle krabaten, spredde seg som ild i tørt gress på nettet og like fort haglet påstandene om at den var falsk. Men nå går eksperter ut og hevder den er ekte, skriver Livescience.com.

Forskere i Mexico skal ha røntgenfotografert haien og sett på lignende tilfeller av cyclopi blant andre arter for å stadfeste at det var en ekte «kyklophai», skriver National Geographic.

– I livmoren kan det skje mye rart

Selv om den ikke fikk en sjanse til å oppdage «verden», tror ekspertene at det er usannsynlig at den hadde overlevd i naturen.

– Jeg har aldri sett noe lignende, men i livmoren kan det skje mye rart, sier professor i marinbiologi, Kai Inne Ugland, ved Universitetet i Oslo til NRK.no.

– Misdannelser skjer med jevne mellomrom hos alle levende vesener. Hvis den hadde overlevd etter fødsel hadde vi hørt om en slik hai før, og det har vi ikke, sier Ugland.

Monsters, Inc.

Mike i «Monsters, Inc.» er ikke helt ulik «kyklophaien».

Foto: Disney

– Det maner til ettertanke

Jim Gelsleichter, haibiolog ved Universitetet i nord-Florida, sier til National Geographic at man har oppdaget lignende tilfeller av «kyklophai» tidligere, men at samtlige har blitt oppdaget i livmoren.

– Når man finner et slikt usedvanlig dyr, understreker det at forskere fremdeles har mye å lære. Det maner til ettertanke når man innser at man ikke har sett alt ennå, sier han.

Les også: Se, en hvithai som smiler!

Se bildene hos National Geographic her!

Les også: Hvem lagde disse bitemerkene?