Hopp til innhold

– Dette blir sensorenes år

LAS VEGAS (NRK.no): CES-messa er en sniktitt inn i nær teknofremtid. CNET-ekspert tror at vi i år kommer til å få se mange løsninger som gjør livet litt enklere.

CES - drone

Denne dronen er utstyrt med en sensor som registrerer om den er i ferd med å treffe bakken, og justerer oppførselen sin etter det.

Foto: Erlend Lånke Solbu

CES-messa i Las Vegas, verdens største forbrukerteknologimesse, tjuvstarta i natt norsk tid tradisjonen tro med CES Unveiled.

Her fikk noen heldige utvalgte lov til å vise fram hva de har å by på av teknonytt to dager før messa åpner for alvor.

Teknologi i hverdagen

CES - Brian Tong

Brian Tong tror teknologi i hverdagen blir et viktig stikkord for årets CES.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Hvis nattens arrangementet er representativt for messa, kommer CES 2015 i stor grad til å handle om teknologiske løsninger som har som oppgave å forenkle hverdagen.

– Dette året kommer til å handle om sensorer i forskjellige former, det være seg typen som måler bevegelse, temperatur eller hjerterytme. Produsentene begynner endelig å skjønne hvordan vi kan ha ordentlig nytte av dette sier Brian Tong til NRK.no.

Han er CES-veteran og programleder for Apple ByteCNET, en av verdens største teknonettsider.

Tong tror 2015-messa kan bli langt mer spennende enn hva tilfellet har vært de siste åra – da har det vært veldig mye prat om TVer, nettbrett og laptoper.

– Nå ser vi teknologi integrert i hverdagen på en helt annen måte. Det er i større grad løsninger som faktisk gjør livet ditt litt enklere i stedet for å komplisere det ytterligere.

CES - snowboard

Snowboardet har sensorer i bindingene, de gir deg tilbakemeldinger som skal hjelpe deg med å optimalisere bevegelsene. Kanskje litt smalt, men potensielt nyttig for de interesserte.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Mindre lek, mer nytteverdi

CES Unveiled var som vanlig smått kaotisk og stappfullt av folk, det er ikke her man får sett grundig på nye løsninger. At tingenes internett – det at alle dingsene våre kommuniserer med hverandre – nå står i sentrum var det likevel lett å merke.

Flere ser ut til å spesialisere seg på helhetlige systemer som minimerer antall apper du må bruke for å styre ditt digitale liv.

I tillegg virka lek og tull mindre vektlagt enn tidligere år. De få robotene vi så var knytta opp mot læring på forskjellig vis, og dronene som i 2012 først og fremst var leketøy er nå modifisert til å utelukkende være særdeles mobile kameraholdere.

De virkelige store produsentene kommer ikke på banen før mandag kveld norsk tid, alle holder hver sin pressekonferanse. På tirsdag åpner selve messa – hele uka står i teknologiens tegn her i Las Vegas.

Følg CES 2015 på NRK.no/viten gjennom hele uka.